LIGE NU:

Outdoor NU: Blomsterne og bierne

Kan du kende forskel på bier, hvepse og svirrefluer`?

Det summer lystigt i haven for tiden med al den dejlige solskin som Danmark er blevet beriget med.
Bierne har nemlig travlt med at samle både nektar og pollen fra de mange blomster der står smukt i landskabet, men har du nogensinde taget dig tid til at kigge på dem?

Overordnet inddeler man bierne i tre grupper; humlebier, honningbier og de vilde bier.
Tilsammen er der registreret 288 forskellige arter af bier i Danmark hvoraf kun de 29 af dem er humlebier og en enkelt er den velkendte honningbi.
De resterende er dem, vi betegner som vilde bier.
Tilfældes har de alle to par sammenkædede vinger, store øjne, mellemlange antenner og så er alle bier behårede, dog nogen mere end andre!
Her tager humlebierne klart førstepladsen, som den plyssede bamse i selskabet.

Honningbi
Honningbi
Foto: Arkiv

Som barn lærer man, at en bi har gule og sorte striber, som er tilfældet med eks. humlebierne lille skovhumle eller mørk jordhumle. Men bier kan se ganske anderledes ud.
Den rødpelsede jordbi har, som navnet antyder, en meget rød pels med sort hoved og sorte ben.
Stenhumlen er næsten helt sort på nær et rødt bagparti og honningbien er lysebrun med mørke striber.
Dog hænger den klassiske stribede bi fast i vores opfattelse af hvordan en bi bør se ud og kan spille os et puds, når vi bevæger os ud iblandt blomsterne.
Her kan man ofte blive i tvivl om man har fået øje på en bi eller om det summende kræ er noget ganske andet såsom en hveps eller svirreflue.

De karakteristiske gule og sorte striber gentager sig hos mange insektarter, da de advarer rovdyr om den potentielle farlige brod, som kan stikke.
Denne brod er dog ikke tilstede hos de fredelige sort- og gulstribede svirrefluer, som summer hen over blomsterne. De er lette at skelne fra bierne, da de har store flue-agtige øjne, glatte bagkroppe, kun ét par vinger og meget små antenner.
De flyver også på en helt anden måde end bierne.
Hvor bierne flyver meget tungt mellem blomsterne og lander ofte, er svirrefluerne meget mere på vingerne, hvor de kan stå helt stille i luften i lange perioder af gangen.

Hvepsene ses som regel ikke blandt blomsterne, da de ikke har nektar og pollen øverst på menuen.
De er derimod til kød og hjælper med at holde bestanden af andre insekter nede, såsom kållarver og bladlus.
De er glatte og har meget tydelige sorte og gule striber, samt en fremtrædende smal talje.

Gedehams
Gedehams
Foto: Arkiv

Det er ofte i adfærden at man finder de helt store forskelle og her er der sjove små detaljer som adskiller bierne markant fra de andre insekter. 

Bierne samler det proteinrige pollen til de voksende larver hjemme i boet og har derfor udviklet helt særlige kurve til at transportere den i.
Derfor kan man ofte se store gule klumper på biernes bagerste ben par, som er pollen holdt fast ved hjælp af særlige kroge og ofte lidt spyt.
Når kurvene er fyldt, flyver bierne tilbage til deres bo, hvor de kan få fordelt det til larverne.

Så næste gang du giver dig tid til at kigge efter, så husk at se efter hvad dyrene foretager sig, samt deres farver og grad af behåring. I så fald kan det hurtigt udvikle sig til en lille mini-safari, når man først går på opdagelse blandt blomsterne i haven.
God fornøjelse

 

OM OUTDOOR BLOGGEN