Outdoor NU: Så er der frøæg i søen

En af forårets naturoplevelser er at se nye frøer og tudser komme til live. Her har du alt, du skal vide om frøæg.

Alle frøer og tudser er fredet i Danmark. De voksne dyr må ikke indsamles, forstyrres eller slås ihjel. Visse arter (skrubtudse, butsnudet og grøn frø) er tilladt i meget begrænset omfang at indsamle og kigge på æg og haletudser, men de skal sættes ud igen samme sted som de er fundet.

At følge forvandlingen fra æg til frø eller skrubtudse er en stor oplevelse for både store og små. I perioden sidst i marts til midt i april er der gode muligheder for at indsamle æg langs kanten i søer, vandhuller og afvandingskanaler. Da udviklingen fra æg til haletudse til frø er afhængig af temperaturen både i vandet og luften svinger perioden hvor hunnen lægger sine æg, hvis foråret har været meget koldt.

Teksten fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Karin Winther

Går du ud, morgen og aften, i denne periode vil du se mange padder vandre ned mod søen for at parre sig. Tit ses også, at hannen har fundet en mage og straks klamre sig fast på ryggen af hende, for at være klar til at sprede sin sperm når hun lægger sine mange æg.

Har hannen ikke fundet sige en mage på vejen fortsætter han søgningen ved søen. Morgen og aften vil du kunne høre hannerne kvække lystigt, for at tiltrække hunnerne. Efter signede skulle hunnerne vælge den han, som kvækker med den dybeste tone.

Hør hvordan en skrubtudse kvækker HER!

Sådan kender du forskel på æg fra en frø og en skrubtudse

Frøen lægger sine æg i store plamager hvor æggene er klumpet sammen. I hver klump kan der være mellem 500 - 6000 æg. Hvis klumpen er genemsigtig og klar er det som regel spidssnudet frø. Hvis klumpen er mere grumset og sløret er det som regel butsnudet frø.

Skrubtudsen lægger sine æg i lange perlerækker der kan være op til flere meter. 

 
 
Foto: Karin Winther
 
 
Foto: Karin Winther

Forvandlingen fra æg til udvokset frø

Haletudser 

Ca. 10-12 dage efter æggene er lagt i vandkanten er de blevet til haletudser. I det første dage bliver haletudserne i vandkanten, hvor de kan indfanges og observeres. Se haletudser HER

Omkring starten af børnenes sommerferien kan det vrimle med mini frøer da alle frøerne og tudserne går op på land på samme tid. 

 
 
Foto: Karin Winther

Seneste nyt

fra Nordjylland