00:54

Brandmand idømt fem års fængsel for brandstiftelse

Fritidsbrandmand fra Fjerritslev er blevet idømt fem års fængsel for at have påsat i alt 18 brande i Fjerritslev-området - han blev dog frifundet for den mest alvorlige anklage.

- Thi kendes for ret...

Onsdag klokken 17 er den 34-årige Henrik Kjær Christensen netop blevet kendt skyldig og idømt fem års fængsel for en række påsatte brande i Fjerritslev-området sidste år.

Dommen faldt fra en enig domsmandsret ved Retten i Hjørring, hvor sagen har kørt de seneste uger.

Udover fængselsstraffen er den 34-årige også blevet pålagt at betale sagens omkostninger, og han er blevet frakendt retten til at arbejde som brandmand indtil videre, lyder det i domsafsigelsen. 

Henrik Kjær Christensen er dog ikke blevet dømt for samtlige 33 brande i anklageskriftet, men derimod kun 18. Han er heller ikke blevet kendt skyldig for den mest alvorlige brand, nemlig den i et stråtækt hus på Thistedvej, hvor husets 87-årige beboer kun lige akkurat blev reddet ud i sidste øjeblik. 

00:20

Se dommen blive afsagt i retten i Hjørring klokken 17 onsdag eftermiddag.

Luk video

Den tiltalte forholdt sig ifølge TV2 Nords udsendte i retten roligt, mens dommen blev afsagt og havde inden og efter overskud til at smile og grine. Med sig i retten havde han 20 venner og familiemedlemmer, som var tydeligt berørte af situationen.

Motiver ikke brugt i domfældelse

Dommeren sagde i forbindelse med domsafsigelsen, at der ikke var blevet skelet til anklagerens bud på motiver for at antænde brande, ligesom man heller ikke havde lagt noget i signalerne fra telefonmaster i området, der skulle bevise, at den 34-årige havde opholdt sig forskellige steder på forskellige tidspunkter i forbindelse med brandene.

Men at man ved et af gerningsstederne fandt dækaftryk fra en bil svarende til en, den 34-årige tiltalte var blevet set køre i, blev taget som bevis, fortalte dommeren. 

Læs også Live fra retten: 87-årig kvindes liv var i overhængende fare

Netop frifindelsen for det mest alvorlige forhold og en række af de øvrige anklager bragte altså straffen ned fra de otte år, anklager havde krævet i sin procedure, til altså fem år. Brandmanden har hele vejen igennem retssagen nægtet sig skyldig i anklagerne, og derfor havde hans forsvarer også argumenteret for en pure frifindelse.

Undervejs i retssagen har både ekskæreste, venner og bekendte vidnet i sagen, og flere af dem har genkendt Henrik Kjær Christensen på overvågningsbilleder i forbindelse med brandene, der for det meste gik ud over halmlader, sommerhuse, skure og containere.

I alt har skaderne efter de 33 påsatte brande i Fjerritslev forårsaget skader for 21 millioner kroner.

Den 34-årige har allerede anket dommen til Landsretten. 

Læs også Live fra retten: Kollega mistænkte den tiltalte FØR overvågningsbilleder blev frigivet