Thomas glad for udsigt til tidlig pension: - Nødvendigt, hvis jeg skal nyde min alderdom med børnebørnene

Statsministeren præsenterede tirsdag regeringens udspil til tidlig pension for nedslidte. Thomas Fischer er en af dem, der kan få gavn af ordningen. Han ser frem til måske at kunne gå to år tidligere på pension.

I begyndelsen af 2019 lovede statsminister Mette Frederiksen, at nedslidte skulle have retten til at gå tidligere på pension.

Omtrent halvandet år senere kom udspillet så. På et pressemøde hos Danish Crown-slagteriet i Horsens præsenterede statsministeren tirsdag et udspil til tidlig pension, som Thomas Fischer, der er tillidsmand i Siemens Gamesa i Aalborg, kan få gavn af.

Flere af Siemens' medarbejdere var rykket udendørs, da frokosten skulle nydes ved middagstid, og forventningerne til udspillet var store.

- Vi håber selvfølgelig, at de kommer med noget, der kan bruges til noget, lød det fra 52-årige Thomas Fischer, der har været på arbejdsmarkedet siden 1986, hvor han startede som lærling.

34 år på arbejdsmarkedet har sat sine spor. Ryggen knager lidt, og begge hofter er blevet udskiftet. Siemens-medarbejderen havde derfor et håb om et fornuftigt udspil fra regeringen.

- Hvis vi skal have lov til at nyde vores alderdom med børnebørnene, så er det helt sikkert nødvendigt, siger han.

Kan gå op til tre år tidligere på pension

Mere kvalitetstid med børnebørnene kan Thomas Fischer potentielt se frem til efter tirsdagens udspil.

Regeringen lægger op til, at man kan gå på pension et, to eller tre år tidligere end folkepensionsalderen, hvis man har været på arbejdsmarkedet mellem 42 og 44 år, når man fylder 61. Det vil sige, at man som minimum skal have været på arbejdsmarkedet siden 19 års-alderen for at få ret til tidligere pension.

I Thomas Fischers tilfælde betyder det, at han, i tilfælde af den nye ordning bliver vedtaget, kan gå på pension to år tidligere end ellers.

- Det vil betyde alt muligt. Jeg synes jo allerede, at det er alt for meget, at pensionsalderen for mit vedkommende er 68 år, siger han.

Thomas Fischers pensionsalder kan falde fra 68 år til 66 år.

Udspillet til tidlig pension er ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet en god løsning.

- Jeg tror, at det her er en redningsplanke for dem, som virkelig er nedslidte, siger han.

Det kræver et flertal i Folketinget for at regeringens forslag om tidlig pension bliver vedtaget, og forhandlingerne om at nå frem til en aftale kan blive svære, lyder det tirsdag fra TV2 Nords Christiansborg-redaktør Katrine Fuglsang.

Hør Katrine Fuglsangs analyse her.

Vil have pensionsalderen ned

Trods udspillet mener Thomas Fischer dog ikke, at man er i mål. Regeringen estimerer, at 38.000 vil opnå ret til tidligere pension i 2022. Ifølge Siemens-medarbejderen bør flere dog kunne trække sig tilbage tidligere.

- For mine kolleger, så håber jeg, at pensionsalderen bliver sat lidt ned, så det ikke bare er nogle enkelte personer, der kan få de her tre år.

Senere i år begynder forhandlingerne om at sænke den generelle pensionsalder, og her håber Thomas Fischer, at der er yderligere hjælp at hente, så han kan få lov til at stille arbejdsskoene fra sig tidligere.

Sådan ser regeringens plan for tidlig tilbagetrækning ud: 

  1. Mindst 42 år på arbejdsmarkedet

    Regeringen foreslår en trappemodel, hvor retten til tidlig pension optjenes med antal år på på arbejdsmarkedet. Som udgangspunkt skal du have været mindst 42 år på arbejdsmarkedet:

    42 år giver ret til at gå på tidlig pension et år før folkepensionsalderen.

    43 år giver ret til at gå på tidlig pension to år før folkepensionsalderen.

    44 år giver ret til at gå på tidlig pension tre år før folkepensionsalderen.

    Antal år på arbejdsmarkedet opgøres, når ansøgeren er 61 år. Kravene vil stige i takt med, at folkepensionsalderen stiger.

  2. Arbejdsløshed og sygdom tæller med

    I opgørelsen over antal år på arbejdsmarkedet indgår år som lønmodtager, selvstændig, i fleksjob og job med løntilskud. Andre forhold tæller dog også med:

    - Perioder på arbejdsløshedsdagpenge og sygedagpenge.

    - Lønnet praktik på en arbejdsplads, som er en del af uddannelsen. Det gælder eksempelvis murerlærlinge og kontorelever.

    - Både mødre og fædre får et års anciennitet per barn, så barsel på den måde tæller med.

    - Deltidarbejde på mindst 18 timer om ugen sidestilles med fuldtidsbeskæftigelse. Mindst ni timer opjusteres til halvtid.

  3. Ydelsesniveauet

    Regeringenforeslår, at ydelsen skal være på 13.550 kroner per måned før skat.

    Det svarer til niveauet for folkepension plus fuldt pensionstillæg for enlige.

  4. Begrænsninger

    Selvom du har haft mindst 42 år på arbejdsmarkedet, er det ikke sikkert, at du får ret til at gå tidligere på pension. Regeringen lægger op til flere begrænsninger:

    - Du må ikke tjene over 24.000 kroner om året før skat ved siden af ydelsen for tidlig pension.

    - Ydelsen sættes ned, hvis du har en pensionsformue på mere end to millioner kroner. Er pensionsformuen på tre millioner kroner nedsættes ydelsen med 40.000 kroner årligt.

    - Har du ikke boet i Danmark i hele optjeningsperioden, bliver ydelsen nedsat.

  5. Gælder fra 2022

    Regeringen går efter, at loven skal vedtages med virkning fra 1. januar 2021, så de første ansøgninger kan indsendes fra næste år.

    Fra 2022 forventer regeringen, at de første vil kunne gå på tidlig pension.

    Regeringen skønner, at 38.000 personer vil opnå ret til tidlig pension i 2021. 22.000 vil benytte retten, og af dem vil 6000 komme fra beskæftigelse.

  6. Finansiering

    - Udgifterne til tidlig pension forventes i 2025 at være på 3,1 milliarder kroner årligt.

    - I 2021 og 2022 skal det finansieres ved at trække på det såkaldt økonomiske råderum, fordi coronakrisen har sat spor i dansk økonomi.

    - Fra 2023 skal det finansieres gennem dels skatteforhøjelser målrettet høje indkomster og formuer, dels et samfundsbidrag fra den finansielle sektor.

  7. Hvem får retten?

    Der er stor forskel på, hvilke brancher der vil få ret til tidlig pension, hvis regeringens forslag bliver til virkelighed. Hos Fødevarerforbundet NFF og blandt metalarbejdere vil over 60 procent af a-kassemedlemmerne opnå retten.

    Blandt akademikere og lærere er tallet helt nede på omkring fem procent.


Seneste nyt

fra Nordjylland