Efter PFOS-fund: Kommunen har en stor opgave foran sig, siger professor

Prøver på spildevandsslam ved Hirtshals Renseanlæg har vist, at det indeholder det giftige stof PFOS. Det kan stamme fra virksomheder i området, siger professor.

Flourstoffet PFOS, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, er blevet fundet i spildevandsslam ved Hirtshals Renseanlæg. 

Derfor oplyste Hjørring Vandselskab tirsdag, at man indtil er videre stoppet genanvendelse af slammet, så det ikke længere bruges på landbrugsjord som gødning. Der er derfor ikke kørt noget slam ud, hvor der er PFOS i.

Klogt at jagte kilden

Det er endnu uvist, hvor stoffet PFOS i slammet kommer fra, men det kan stamme mange steder fra. Det siger professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean.

- I Hirtshals kan PFAS have været brugt på en lokal virksomhed, som er skyld i en forurening, eller det kan skyldes udsivning fra en losseplads. Jeg forstår, at kommunen nu jagter kilden, og det er klogt. Man skal standse forureningen ved kilden, forklarer professoren, der forsker i området på Syddansk Universitet og Harvard University.

PFAS, som PFOS er en underkategori af, er blevet brugt til utallige formål, lige fra brandskum, regnfrakker og møbeltekstiler til printplader, guitarstrenge og tandtråd. Det har også været brugt til pizzabakker og melposer, forklarer Philippe Grandjean.

DET GØR MAN NU

På baggrund af prøverne har man valgt at stoppe udbringningen af slammet fra Hirtshals, selvom der foreløbigt er tale om lave koncentrationer.

- Vi tager ingen chancer, og derfor bliver der ikke bragt mere slam ud fra Hirtshals Renseanlæg lige foreløbigt, siger administrerende direktør i Hjørring Vandselskab, Tommy Mostrup.

- Vi skal tale med Miljøstyrelsen og finde en løsning, der sikrer borgerne, fødevareproduktionen og miljøet bedst muligt.


Stor opgave foran sig

Da myndighederne først lige har opdaget det skadelige stof i Hirtshals, er omfanget af forureningen svær at vurdere på nuværende tidspunkt, siger professor Philippe Grandjean. 

- Erfaringen er, at et positivt fund fører til flere. Sagen er jo, at PFAS er stort set unedbrydeligt, og vi har tankeløst anvendt det i årtier uden at tænke på, at forureningen ophobes og breder sig. Nu har kommunen en stor opgave foran sig.

I Korsør har omkring 200 personer fået PFOS ind i kroppen via kød fra kvæg, der havde spist græs forurenet fra brandskum med PFOS. Efterfølgende er der fundet forurening fra  øvelsespladser, hvor der er brugt giftig skum, andre steder i landet - blandt andet ved Flyvestation Aalborg og Aalborg Kaserner.

Det ser ikke ud til, at det er tilfældet i Hjørring Kommune, lyder det fra vandselskabet.

Hvis der er tale om lave koncentrationer, er der så ikke noget at frygte?

- Det er optagelsen af PFAS gennem længere tid, som afgør mulige skadevirkninger. Jeg er ikke så bekymret for det forurenede slam lige nu. Men hvis slammet har været forurenet i længere tid, kan der være et problem med de pågældende marker, lyder det fra professoren.

HVAD ER PFOS?

  • PFOS tilhører gruppen af kemikalier kaldet PFAS
  • De bruges i blandt andet teflon eller andre behandlinger af overflader, hvor man ønsker en vand- og/eller fedtafvisende effekt. 
  • Ifølge Miljøstyrelsen er det ”generelt forbudt at fremstille, markedsføre og anvende PFOS eller kemiske produkter, der indeholder PFOS. PFOS må forekomme i stoffer eller blandinger…”. 
  • Stoffet bliver betragtet som trussel mod miljø og grundvand

Når det kommer til spildevandsslam, kender Philippe Grandjean til sager i USA, hvor det har fået konsekvenser. Men det handler om koncentrationer, indtag og hyppighed.

- I USA har man måttet nedlægge en række landbrug på grund af mange års anvendelse af forurenet slam. Der er mindre at bekymre sig for hos forbrugerne. Vi får normalt vores fødevarer fra mange forskellige producenter. Men i Korsør gik det galt, fordi familierne regelmæssigt spiste kød fra det samme kvæg, som havde græsset på den forurenede eng, som de troede var organisk, slutter han.

Ifølge vandselskabet er den vigtigste opgave nu at finde kilden til forurening - for lige nu er brugen af slammet stoppet. 

- Den vigtige opgave er at finde ud af, hvor en forurening med et forbudt kemikalie kommer fra, siger produktionschef Jacob Andersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland