Seneste nyt:

21 nordjyske lokationer kan indeholde giftstof

Stoffet PFOS er kommet i søgelyset efter fund i køer, som har græsset tæt på brandskolen i Korsør.

En ny undersøgelse lavet af Danske Regioner viser, at 21 lokationer i Nordjylland kan indeholde mængder af det giftige og potentielt kræftfremkaldende stof PFOS.

En stor del af de udpegede steder er erhvervsskoler, hvor der har været foretaget brandøvelser - blandt andet EUC Nord i Aalborg. Men også Sindal Flyveplads og Flyvestation Aalborg er blandt de udpegede steder.

- Vi er nødt til at undersøge pladserne meget grundigt, før vi kan sige, om de er forurenede, og om det i så fald har en indflydelse på menneskers sundhed eller drikkevand, siger Heino Knudsen, formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer.

Oversigt over brandøvelsespladser, der potentielt kan indeholde PFOS

Giftstof i køer

Stoffet PFOS blev blandt andet brugt i brandskum frem til 2011. Derfor er det især lokationer, hvor der har været foretaget brandøvelser, der er særligt udsat i forhold til forurening på grund af gentagen brug af PFOS-holdigt brandskum.

Det er landets fem regioner, der har igangsat en undersøgelse, efter man fandt store mængder af stoffet i køer, som har græsset tæt på brandskolen i Korsør.

Borgere, der havde indtaget kød fra dyrene, havde betydelige mængder af stoffet i blodet, viste tal fra Korsør sygehus i August. Nu viser Danske regioners opgørelse altså, at 145 lokationer på landsplan kan have store mængder af stoffet i jorden.

Stoffet er stort set unedbrydeligt i naturen. Det har også vist sig at være både hormonforstyrrende og giftigt for immunsystemet – ligesom det også mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Regionen skal nu undersøge lokationerne nærmere, lyder det fra Kenn Bloch Mortensen, kontorchef i kontoret for jordforurening i Region Nordjylland

Det næste skridt 

Det er ikke muligt at konkludere noget endnu i forhold til mulige sundhedsmæssige konsekvenser for nordjyderne på de forskellige lokationer, lyder det. 

- Det er for tidligt på nuværende tidspunkt at sige noget om, siger Kenn Bloch Mortensen, kontorchef i kontoret for jordforurening i Region Nordjylland og fortsætter: 

- Vi er i gang med at danne os et billede af omfanget af brugen af PFOS på de her steder. 

Regionen tager nu undersøgelsen videre og skal vurdere, om der er nogle af lokationerne, der skal undersøges i forhold til for høje mængder af giftstoffet.

Lokationer, hvor der potentielt kan være forurening med PFOS i Nordjylland:


40_percent

play Svenske havvindmøller skaber bekymring for udsigten i Skagen

Media Drop 240122 447 viaa

gallery Vellykket nedbrydning af boreplatform: - Det er en meget stor dag for os

Mikkel Hansen - partner-artikel

- Verden har ikke været helt den samme, efter vi skrev under med Mikkel Hansen

Ishockeypige 1

play Nordjyske ishockeypiger til Vinter-OL i Beijing

40_percent

play Svenske havvindmøller skaber bekymring for udsigten i Skagen

Media Drop 240122 447 viaa

gallery Vellykket nedbrydning af boreplatform: - Det er en meget stor dag for os

Til forsiden

Til forsiden