Seneste nyt:

Aalborg Kommune kendte til giftstof-forurening i flere år, men gjorde ikke noget

Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten kritiserer, at kommunerne, der har ansvar for at holde tilsyn med Forsvarets flyvestationer, ikke har sat en stopper for forureningen af PFAS-stoffer.

Spredningen af de kræftfremkaldende og hormonforstyrrende PFAS-stoffer fra Flyvestation Aalborg kunne være blevet stoppet for flere år siden. 

Allerede i 2017 fik Aalborg Kommune, der havde til opgave at holde tilsyn med Forsvarets forureninger, kendskab til sagen.

Og det vækker kritik fra flere politiske partier, oplyser Avisen Danmark og Radio4.

- Forsvarsministeriets ejendomsstyrelse har kendt til forureningerne i et stykke tid, forklarer Visti Salomonsen, chef i Ledelsessekretariatet for Forsvarets Ejendomsstyrelse til TV 2.

Farligt brandskum

Foureningen er kommet, fordi der er blevet brugt brandskum i de farlige stoffer på flyverstationerne. 

Og ifølge Jyllandspostens oplysninger, advarede Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) allerede i februar 2017 i et brev kommuner, regioner og Miljøstyrelsen om situationen:

- Giftige fluorstoffer truer grundvandet konkrete steder i Danmark, lød det i konklusionen på brevet til myndighederne.

Det har dog ikke ført til en indsats med oprensning af stoffet, som er stort set uopløseligt i naturen.

- Kommunerne har fejlet

Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten kritiserer ifølge Radio4, at Aalborg, samt de to andre kommuner i Danmark med forurenede flyverstationer, ikke levede op til deres ansvar om tilsyn.

– Det vidner helt klart om, at kommunerne ikke har løftet deres opgave som tilsynsmyndighed. Opgaven er slet ikke løst, det er voldsomt kritisabelt den måde, som kommunerne har gjort det på, siger Rene Christensen, der er miljøordfører for Dansk Folkeparti, til Avisen Danmark og Radio4.

Aalborg Kommune oplyser til Radio 4, at forvaltningen slet ikke har modtaget rapporter om forureningen med de giftige stoffer fra flyvestationen siden 2017, og kommunen har ikke ført tilsyn siden.

OM STOFFET

Er ikke gået i gang

Selvom PFAS-stoffernes skadelige virkninger er dokumenterede og forureningen på flyverstationerne kortlagt, er Forsvarets Ejendomsstyrelse alligevel ikke begyndt at rense deres ejendomme for de giftige stoffer.

- På nuværende tidspunkt har vi ikke iværksat frivillige oprensninger, fordi vi ikke har det rette grundlag til at sætte det i gang, forklarer Visti Salomonsen, chef i Ledelsessekretariatet for Forsvarets Ejendomsstyrelse til TV 2.

- Vi mangler guidelines i forhold til, hvordan vi gør det her på bedst mulig vis. Vi er godt klar over, at der findes nogle metoder, men hvordan vi skal bruge dem de konkrete steder, ved vi ikke endnu.

Derfor har styrelsen nu søsat et pilotprojekt, der skal gøre forsvaret klogere på, hvordan forurenede steder kan renses i fremtiden.

- Det vil jo blive sat i værk, så vi kan blive klogere på afværgende foranstaltninger, og på, hvordan vi kan sætte det i værk.

Mikkel Hansen - partner-artikel

- Verden har ikke været helt den samme, efter vi skrev under med Mikkel Hansen

Media Drop 240122 442 viaa

play Naturfredningsnævn freder klitter ved Tversted

Mangel på hjemmepleje Still 1

Coronavirus presser hjemmepleje i Aalborg: 200 medarbejdere smittet eller i karantæne

Danauk slukker lyset

play Virksomhed slukkede lyset og lukkede for varmen, da elregningen kom - nu arbejder Lars og kollegerne hjemmefra

Mikkel Hansen - partner-artikel

- Verden har ikke været helt den samme, efter vi skrev under med Mikkel Hansen

Media Drop 240122 442 viaa

play Naturfredningsnævn freder klitter ved Tversted

Mangel på hjemmepleje Still 1

Coronavirus presser hjemmepleje i Aalborg: 200 medarbejdere smittet eller i karantæne

Til forsiden

Til forsiden