Aalborg Kommune om forurening med brandskum: - Vi skal lave flere undersøgelser

Der er fundet bekymrende store mængder af de farlige PFAS-stoffer på to lokationer i Aalborg.

TV2 Nords reporter Emma Fjordbak havde sat Jens Riise Dalgaard, funktionschef i Aalborg Kommune, i stævne om forurening med de giftige PFAS-stoffer i kommunen. 

Det er på Flyvestation Aalborg og Aalborg Kaserner, der er fundet "kraftig forurening" fra giftigt brandslukningsskum, der er meget sundhedsskadeligt selv ved lave koncentrationer. 

Det kom frem under et møde i miljø- og energiudvalget i Aalborg Kommune onsdag. Kommunen har nedsat en arbejdsgruppe for at undersøge sagen til bunds.

- Nu skal vi finde ud af, hvad der er hoved og hale i de her undersøgelser. Vi skal afgrænse, hvor stort et område der er tale om, og hvilke risici, der kan være ved det, sagde Jens Riise Dalgaard.

Bekymret ekspert

Èn af de førende eksperter på området ser meget alvorligt på sagen:

- Det er en rigtig dårlig nyhed, for stoffet er stabilt. Og det at der er sluppet store mængder ud betyder, at man har et problem, der skal ryddes op i, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin fra Syddansk Universitet.

Han fulgte sagen om forurening med samme stof i Korsør, hvor man fandt store mængder af giftstofferne i 180 mennesker i området omkring byens brandskole.

- Det er farligt for både miljø og mennesker. Det må endelig ikke komme ud i Limfjorden, fordi vi ved, at det ophobes i skaldyr og fisk. Og det må endelig ikke komme ud i drikkevandet, siger Philippe Grandjean og påpeger, at jo yngre man er, jo farligere er stoffet at få i kroppen.

Ikke fundet i foreløbige prøver

Et af PFAS-stofferne - PFOS - er stort set unedbrydeligt i naturen. Det har også vist sig at være både hormonforstyrrende og giftigt for immunsystemet – ligesom det også mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Udover at stofferne kan være flydt ud i Limfjorden, som ligger tæt op ad Flyverstation Aalborg, så hersker der også bekymring for, at grundvandet og vandboringen omkring Aalborg Kaserner kan være blevet ramt. Det ligger tættere på beboelse.

- Der har ikke vist sig PFOS i drikkevandsboringerne derovre, så lige nu er der ikke grund til bekymring, men vi skal undersøge tingene, sagde Jens Riise Dalgaard, funktionschef i Aalborg Kommune

I juni blev grænseværdierne for en række PFAS-stoffer i drikkevand ændret, er der taget højde for det i de prøver?

- Det kan vi ikke sige, før vi får taget de analyser. Nu skal vi lokalisere præcis, hvor foureningen er, og når vi kan se det, og hvordan vandet spreder sig, ved vi, hvad risiciene er, understreger ens Riise Dalgaard.

Grænseværdier for PFAS-stoffer i drikkevand

Indtil juni måned var grænseværdien for PFAS i drikkevand 100 nanogram - eller 0,1 mikrogram - pr. liter.

Så kom der en grænseværdi mere på to nanogram pr. liter for de fire mest almindelige og udbredte PFAS-stoffer, herunder PFOS. Altså tæt på 50 gange mindre.


Seneste nyt

fra Nordjylland