Seneste nyt:

Forurening på Flyvestation Aalborg: - Det må endelig ikke komme ud i drikkevandet

På Flyvestation Aalborg og Aalborg Kaserner er der fundet "kraftig forurening" af giftigt brandslukningsskum, der er meget sundhedsskadelige selv ved lave koncentrationer. Ekspert er meget bekymret.

Der er konstateret "kraftig forurening" på Flyvestation Aalborg og Aalborg Kaserner af PFAS-stoffer, der sandsynligvis stammer fra brandslukningsskum.

Det kom frem under et møde i miljø- og energiudvalget i Aalborg Kommune onsdag.

- Det er en rigtig dårlig nyhed, for stoffet er stabilt. Og det, at der er sluppet store mængder ud betyder, at man har et problem, der skal ryddes op i, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin fra Syddansk Universitet.

Se interviewet herunder:

Philippe Grandjean er professor i miljømedicin fra Syddansk Universitet og har fulgt PFOS-sagen i Korsør.

Rekordhøje koncentrationer

Sagen om PFAS-stoffer (fællesbetegnelse for en gruppe af fluorstoffer, hvor PFOS er det aktuelt mest kendte, red.) startede for alvor i foråret, hvor det kom frem, at der var målt rekordhøje koncentrationer i Korsør. 

- Det er farligt for både miljø og mennesker. Det må endelig ikke komme ud i Limfjorden, fordi vi ved, at det ophobes i skaldyr og fisk. Og det må endelig ikke komme ud i drikkevandet, siger Philippe Grandjean og påpeger, at jo yngre man er, jo farligere er stoffet at få i kroppen.

Fundet øverst i grundvandet

Nu frygter Aalborg Kommune at stå med en lignende situation som i Korsør, fordi det farlige stof er fundet øverst i grundvandet på Forsvarets arealer.

- Det betyder, at der har været så meget, der i årenes løb langsomt er sivet ned, fordi det er en lille smule vandopløseligt. Og det vil sige, at der kan være nogle rigtig store opgaver; enten med at pumpe det her op igen og destruere det, eller ved simpelthen at grave den forurenede jord ud, siger Philippe Grandjean.

PFOS


40_percent

play Svenske havvindmøller skaber bekymring for udsigten i Skagen

Media Drop 240122 447 viaa

gallery Vellykket nedbrydning af boreplatform: - Det er en meget stor dag for os

Mikkel Hansen - partner-artikel

- Verden har ikke været helt den samme, efter vi skrev under med Mikkel Hansen

Ishockeypige 1

play Nordjyske ishockeypiger til Vinter-OL i Beijing

40_percent

play Svenske havvindmøller skaber bekymring for udsigten i Skagen

Media Drop 240122 447 viaa

gallery Vellykket nedbrydning af boreplatform: - Det er en meget stor dag for os

Til forsiden

Til forsiden