02:35

Børnene betaler prisen for spareiveren, lyder det.

Besparelser gør ondt i børnehaver

Forældre og ledere i børnehaverne i Rebild kræver stop for nedskæringer.

I børnehaven i Øster Hornum har man de seneste år oplevet den ene besparelse efter den anden.

- Vi er nået dertil, hvor det gør ondt nu, siger formand for Børnenes Univers i Øster Hornum Søren Timmermann Olesen.

Udmeldingen kommer, efter 2019 bliver endnu et år med besparelser på pasningsområdet for de 0-5-årige i Rebild Kommune. 1,3 millioner skal der bruges mindre i forhold til i 2018. 

Ifølge BUPL er der nu sparet så meget i Rebild Kommune, at institutionerne eksempelvis ikke længere har råd til at ansætte faglært personale som vikarer ved barsel og sygdom.

- Der skal ikke ret meget til for at vælte vores budgetter, og så er grænsen ved at være nået, siger institutionsledernes tillidsrepræsentant Jesper Johansen.

Formanden for Børne- og Familieudvalget i Rebild Kommune anerkender, at børnepasningsområdet er kørt ned på et økonomisk minimum.

- Det er ikke i orden. Vi vil fastholde, at vi skal have godt og dygtigt personale til børnene. Det skal være kvalificeret personale, og der skal drives kvalificeret pasning. Det er vores ambitioner, siger socialdemokraten Thøger Elmelund Kristensen.

Fødselstallet i Rebild er på 2,39 barn pr. kvinde. Det er det højeste i Danmark. Gennemsnittet er 1,75. Kommunen har befolkningsvækst, og både forældre og ledere frygter for fremtiden, hvis besparelserne fortsætter.

- Vi lytter til dem. Vi lytter til, at nu kan I altså ikke skære mere hos os, og den besked tager vi meget alvorligt, påpeger Formanden for Børne- og Familieudvalget Thøger Elmelund Kristensen.

I Øster Hornum håber de, politikerne vil holde ord. Ellers kan det få konsekvenser.

- Det går ud over indlæringen, og så er det noget, de slæber med sig til deres ungdomsuddannelser og videre i tiden, siger formand for Børnenes Univers i Øster Hornum Søren Timmermann Olesen til TV2 Nord.

For at finde løsninger til den trængte økonomi, så bliver der torsdag aften afholdt et dialogmøde i Rebild Kommune mellem forældre og politikere.