Fabrik i Skørping varsler afskedigelser – Salget af solfangere svigter
Foto: Henning Bagger
Solfangeranlægget i Dronninglund er lavet af Arcon-Sunmark. Arkivfoto.
En del af medarbejdere på Arcon-Sunmark i Skørping står til at miste jobbet. Nedgang på det danske marked rammer nu branchen for solvarme.
Arcon-Sunmark skal afskedige en del af produktionsmedarbejderne på fabrikken i Skørping.
Ud af virksomhedens 64 timelønnede medarbejdere og 37 funktionærer i Skørping står 15-18 medarbejdere til at miste jobbet. Fyringerne skyldes nedgang i salget og realisering af solvarmeprojekter.
Arcon-Sunmark producerer solfangere til solvarmeanlæg, som bruges som energikilde til opvarmning huse med i fjernvarmenettet.
Store solvarmeanlæg tager typisk et til to år at realisere fra idé til færdigt anlæg. Ifølge direktøren har uklarhed i energipolitikken herhjemme haft stor indflydelse på nedgangen, fordi det har fået fjernvarmeselskaberne til at tøve med at foretage investeringer, da de har manglet det fulde overblik over konsekvenserne af beslutningerne.
Vi er som virksomhed nødt til at forholde os ansvarligt til udviklingen. Derfor tager vi nu desværre afsked med nogle dygtige medarbejdere i Danmark
Ole Dalby, direktør, Arcon-Sunmark
- Jeg skal ikke gøre mig klog på politik. Men det som vi som virksomhed, og givetvis hele branchen inklusiv fjernvarmeværker, godt kan lide, det er at der bliver lavet nogle langsigtede løsninger i et bredt politisk forlig, så vi kender rammerne og har dem at arbejde efter på den lange bane, siger Ole Dalby, der er direktør hos Arcon-Sunmark.
Udover fabrikken i Skørping har Arcon-Sunmark også en fabrik i Vietnam. Fabrikken i Skørping leverer solfangere til det europæiske marked, imens den vietnamesiske afdeling leverer primært til Asien og Sydamerika.
Det er kun fabrikken i Skørping, der er ramt, da nedgangen primært findes på det danske marked.
- Det danske marked har haft et fald i år. Og faldet på det danske marked har vi ikke kunne kompensere for i udlandet. Solvarme-teknologien har været kendt længe herhjemme, men ikke lige så længe i udlandet. Det har taget længere tid, end vi havde håbet på at komme ind på markederne i resten af Europa, herunder Tyskland og Østrig, siger Ole Dalby.
Han ærgrer sig over konsekvenserne for virksomheden i Skørping.
- Vi er som virksomhed nødt til at forholde os ansvarligt til udviklingen. Derfor tager vi nu desværre afsked med nogle dygtige medarbejdere i Danmark, slutter han.