Glædeligt grundlovsmøde-gensyn i Terndruplund
Dannebrog blev hejst, da de gjorde klar til grundlovsmøde i Terndruplund.
Efter to års ufrivillig pause på grund af corona er Danmarks ældste grundlovsmøde tilbage i Terndruplund.
Arrangørerne retter de sidste detaljer, inden mødet begynder. Og smilet er stort. For at grundlovsmødet i det hele taget kan afvikles igen, glæder formanden.
- Vi er virkelig tilfredse med, at vi kan komme i gang igen. Og med det vejr her kunne vi jo ikke ønske os det bedre, siger Per Seeberg, der er formand for Terndruplund-fonden.
Der har været afholdt grundlovsmøder i Terndruplund lige siden 1849. Det gør arrangementet til landets ældste af slagsen.
Corona ødelagde stimen
Den lange uafbrudte række af møder blev dog afbrudt i 2020 og 2021, hvor corona forhindrede det. Det var ikke ulovligt at mødes, men det skulle foregå i grupper, og det havde bestyrelsen ikke mod på.
- Tænk hvis nogen kunne sige, at de havde været til grundlovsfest og var blevet smittet. Det kunne vi ikke bære, siger Per Seeberg.
Mens den sidste række stole stilles op, ankommer den ene af de to hovedtalere. Det er Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, som aldrig tidligere har talt i Terndruplund.
Henrik Dam Kristensens tale er skrevet færdig og klar. Den ligger godt gemt i inderlommen og indeholder to specifikke emner, fortæller han.
- Det ene er, at folkestyret måske er bedre end sit rygte, og heldigvis for det. Og det andet er, at Danmark er rundet af fællesskaber og vores foreningsliv.
Umiddelbart efter dukker dagens anden taler op. Det er Venstres tidligere skatteminister Karsten Lauritzen. Og netop den kombination af hovedtalere er særlig god, mener formanden for Terndruplund-fonden.
- Det er jo den erfarne politiker og den lidt yngre, som er trådt ud af politik. Det er glædeligt, at det er de to, der kommer her i dag, siger Per Seeberg.