Grusgravsballade skaber debat i Rebild

Et naturstykke i Rebild er måske snart en stor grusgrav. Det skaber splid og bekymring blandt borgere og Rebild Kommune.

Står det til Region Nordjylland skal et område på 24,9 hektar mellem Øster Hornum og Guldbæk i Rebild Kommune udstedes til grusgrav. Men helt samme holdning har borgere i området samt Rebild Kommune ikke.

- Det vil virkelig være frygteligt. Der bor mange mennesker. Det er natur. Det er derfor vi bor her, siger en bekymret Peter Tuurup, der er repræsentant for den lokale borgerforening i Øster Hornum.

Hvis region Nordjylland får sin vilje, kan der komme grusgrav i minimum de næste ti år.

Her viser beboerrepræsentant Peter Thorup, hvilket område, det drejer sig om.

 

- Vi er forpligtet til at undersøge og kortlægge, hvor der er råstoffer. Det indgår så i den overordnede planlægning. Vi skal tage stilling til her i efteråret, hvilke områder, der skal med i planen, forklarer den socialdemokratiske Henrik Ringbæk Madsen, der er regionsrådspolitiker hos Region Nordjylland.

Men udsigten til en stor grav i det grønne område har skabt røre både i beboerforeningerne og hos Rebild Kommune.

- Jeg synes det er rigtig skidt. Når alle faktorer man holder op i mod udnyttelsen taler i mod, så bør det afgøre det. Der er både vandindvindingsinteresse, kulturlandskab, naturinteresser samt infrastruktur med smalt vejnet, der skal tages hensyn til, siger Leon Sebbelin (Rad.V.),  borgmester i Rebild Kommune.

De grønne arealer er en del af en råstofplan fra 2012 - regionen må altså godt udstede gravertilladelse til en grusgrav. Nu kæmper beboerne og kommunen for at holde arealerne ude af den nye råstofplan 2016 –og dermed fri af faren for at blive en stor grav.

Beboerforeningerne i området har søgt aktindsigt hos regionen. Den viser, at kun 15 procent af grusgraven vil give et godt råstof-udbytte.

- Ja, den er jeg bekendt med. Men der er stadig hensyn, vi er nødt til at tage. Vi skal sørge for, at der er råstoffer nok, siger regionsrådspolitiker Henrik Ringbæk Madsen (Soc.Dem.).

Tidligt på efteråret falder dommen, når regionen tager en endelig beslutning.

- Vi håber, at man godt kan se, at der er så mange interesser. Selvfølgelig skal man have råstoffer, men man kan ikke se bort fra alle de interesser, siger Peter Tuurup, der bor i området og er fra den lokale borgerforening.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland