Koldkrigsbunkermuseet Regan Vest. Foto: Tor Løkken

Koldkrigsbunker i Rold Skov er millimeter fra at åbne som museum

To store danske fonde har doneret 40 millioner kroner til koldkrigsbunkermuseet Regan Vest, der nu er meget tæt på at blive til virkelighed.

To store danske fonde har kastet sig ind i kampen for at åbne koldkrigsbunkeren REGAN Vest i Rold Skov, der nu er meget tæt på at blive en realitet. 

Foreningen Realdania og Augustinus Fonden har doneret henholdsvis 30 millioner kroner og 10 millioner kroner til etableringen af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum. Det er et projekt til i alt 74 millioner kroner, som Nordjyllands Historiske Museum i flere år har arbejdet intenst på at realisere.

- Vi har præsenteret fondene for fem spændende elementer i det nye museum, som tilsammen vil give publikum en totaloplevelse og en meget fascinerende fortælling om ikke bare Danmark, men i særdeleshed danskerne under Den Kolde Krig. At de nu vælger at støtte os med to så generøse donationer, ser vi som en fornem blåstempling af projektet, siger museumsdirektør hos Nordjyllands Historiske Museum, Lars Christian Nørbach.

00:33

VIDEO: To store danske fonde har doneret 40 millioner kroner til koldkrigsbunkermuseet Regan Vest, der nu er meget tæt på at blive til virkelighed.

Luk video

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 kvadratmeter stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og kan snart åbnes for offentligheden.

REGAN Vest ligger i Rebild Kommune, og her har borgmester Leon Sebbelin (B) også meget svært ved at skjule sin begejstring.

- Det er jo helt fantastisk, at vi nu er så langt, at vi kan trykke på startknappen. Jeg glæder mig meget til, at vi kan åbne denne attraktion af internationalt format, der vil trække folk til både fra ind- og udland. Det vil være til stor gavn, ikke blot for Rebild Kommune, men for hele Nordjylland, der vil få del i indtægterne fra de ekstra turister, der kommer for at se dette unikke anlæg, siger Leon Sebbelin.

Koldkrigsbunkermuseet Regan Vest. Foto: TV2 Nord

En unik tidslomme

Bunkeren står komplet med alt originalt interiør - hovedsageligt fra 1970’erne - og er dermed et helt unikt stykke uberørt dansk kulturarv, der rummer en historie om Den Kolde Krig, som endnu aldrig er formidlet.

- Regeringsanlægget var i mange år en velbevaret hemmelighed, og der er en stor kulturhistorisk værdi i at genanvende og få adgang til et særligt sted, som tidligere har været helt lukket for offentligheden. Museet vil give store oplevelser til gavn for både børn og voksne, lokale og besøgende. Vi er glade for at støtte et projekt, der både giver historien og bygningsarven nyt liv, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Det nye museum består af fem elementer, hvoraf bunkeren er den primære attraktion. Men det er også planen, at der skal opføres en ny udstillingsbygning sammen med et nyt læringscenter til skoleklasser.

Et fjerde element, der skal opføres, er parcelhuset foran bunkeren, hvor anlæggets tilsynsførende boede med sin familie. Villaen indrettes som den så ud i 1980’erne. Området over bunkeren udgør det femte element, og her kan man nyde naturen og få virtuelle kig ned i bunkeren og ud i landskabet, som det ville se ud efter en atombombe.

- Den Kolde Krig spiller en væsentlig rolle i forhold til nutidens udenrigspolitik og internationale spændinger - men den er tit vanskelig at forstå. Her kan REGAN Vest bidrage til en håndgribelig formidling af konflikten, som satte sit præg på flere årtiers Verdenshistorie. Samtidig er den nyeste historie afgørende at få bevaret, helt på linje med ældre kulturarv som fonden også støtter, siger Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden.

Koldkrigsbunkermuseet Regan Vest. Foto: TV2 Nord

Tæt på realisering

I alt skal Nordjyllands Historiske Museum bruge 74 millioner kroner for at realisere disse planer, og efter museet i december sidste år fik en anlægsbevilling på 20 millioner kroner på finansloven har man intensiveret sit arbejde med fondsansøgninger.

Nu har det båret frugt i form af ikke bare én, men to store fondsdonationer. Hertil kommer bevillinger på 5 millioner kroner fra Rebild Kommune og 4 millioner kroner fra Aalborg Kommune samt 1,2 millioner kroner fra Region Nordjyllands Vækst Forum. Således er man nu oppe på i alt 70,2 millioner kroner af de 74 millioner kroner, realiseringen af projektet koster.

- Jeg kan virkelig se lys for enden af tunnelen. For hver dag, der går, rykker vi tættere på at kunne fastsætte en åbningsdato, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach, som nu glæder sig til at høre fra de sidste fonde, museet er i dialog med.