Foto: Thomas Gaardsmand

Nu er arkitekten fundet: Få et første kig på kæmpe koldkrigsmuseum

Det kommende koldkrigsmuseum kommer til at bestå af et modtagelsescenter, der er udformet som fire bokse, der er delvist sænket ned i terrænet.

Når koldkrigsbunkeren REGAN Vest i 2021 åbner op for offentligheden som et museum med fokus på den kolde krig, bliver det med nye bygninger udformet af AART architects som "blikfang" over jorden. Det blev afsløret torsdag eftermiddag ved et pressemøde på Hotel Comwell i Rebild Bakker.

AART architects er blevet udpeget som vindere af arkitektkonkurrencen af et enigt dommerpanel, der blandt andet peger på den helhedsoplevelse, AART architects og deres team, har skabt.

- Den nye udstillingsbygning etableres som fire delvist nedgravede bokse, der let skjult bag en skovtykning gradvist toner frem for den besøgende. Flowet både mellem de fire bokse - og mellem samtlige dele af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum - er løst både logisk og enkelt, og det vil give publikum en spændende totaloplevelse”, udtaler formanden for Ejendomsfonden REGAN Vest, Claus Holm i en pressemeddelelse.

  Foto: Visualisering af AART architects

Kom på guidet tur i bunker

Hovedattraktionen i det kommende koldkrigsmuseum bliver den 5500 m2 store atomsikre bunker, der skulle huse regeringen og regenten i tilfælde af en atomkrig. Bunkeren blev opført i 1960'erne og var - i hvert fald på papiret - hemmeligholdt indtil 2012, da det blev taget endeligt ud af drift. I 2014 blev anlægget så fredet og bunkeren står dermed med det originale interiør helt intakt.

Det betyder også, at publikum, når det kommende museum slår dørene op, kun kan komme ned i bunkeren på en guidet rundvisning. Og derfor skal de nye udstillingsbygninger som AART architects altså skal stå for, være det sted hvor publikum mere frit kan udforske udstillinger og faciliteter.

  Foto: REGAN Vest er et særligt sted, der fortæller om et vigtigt kapitel i vores historie. Bunkeren er enestående bygningskultur, der

Masser af millioner til museum

Når det nye koldkrigsmuseum bliver til virkelighed allerede næste år skyldes det at fonde fra hele landet har sendt millioner i retning mod Rold Skov. Således har Augustinus Fonden doneret 10 millioner kroner, Rebild Kommune har doneret fem millioner kroner, Aalborg Kommune har doneret fire millioner kroner, Spar Nord Fonden har doneret to millioner kroner mens en række andre donationer er på mellem 0,5 og 1,2 millioner kroner. Dertil kommer så en anlægsbevilling fra Folketinget på 20 millioner kroner og en massiv donation på 30 millioner kroner fra Foreningen Realdania, der glæder sig til at se visionerne udfoldet:

- REGAN Vest er et særligt sted, der fortæller om et vigtigt kapitel i vores historie. Bunkeren er enestående bygningskultur, der rummer en samfundsfortælling om Den Kolde Krig, som ikke er formidlet før. Projektet giver adgang til det oprindelige anlæg og bygger til med respekt for stedet og med den gode formidling i centrum. Det nye museum vil gøre historien levende og give nye stærke oplevelser til både voksne og børn, udtaler Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Foreningen Realdania i en pressemeddelelse.

  Foto: REGAN Vest er et særligt sted, der fortæller om et vigtigt kapitel i vores historie. Bunkeren er enestående bygningskultur, der