LIGE NU:

Prisen på SFO stiger: Særligt i Rebild skal forældre punge ud

Skoledagene er blevet kortere, og derfor stiger prisen på SFO i ni ud af 11 nordjyske kommuner. I Rebild skal familier fremover betale 417 kroner ekstra om måneden per barn.

De yngste elever i folkeskolen har fra dette skoleår brugt mindre tid i klasselokalet med matematik og dansk. I stedet er der blevet mere tid til fritid og leg i SFO’en efter skole. Men den ekstra fritid koster for forældrene i ni ud af 11 nordjyske kommuner. Her er taktsterne blevet hævet per 1. januar 2020.

I Rebild har politikerne med det seneste budgetforlig besluttet, at forældrenes betaling til en SFO-plads for et barn i 0. til 3. klasse stiger fra 1471 kroner om måneden til 1888 kroner. Det vil sige mere end 400 kroner ekstra om måneden.

- Jeg synes, det er fuldstændig vildt. Jeg var virkelig i chok og kimede dem ned hos kommunen, for jeg tænkte, at det måtte da være en fejl, siger Sabrina Lykke Vinter, der er mor til en datter, der går i SFO i Ravnkilde.

SÅ MEGET STIGER PRISEN I DIN KOMMUNE

Sabrina Lykke Vinter arbejder som sosu-assistent i Aalborg Kommune, men er lige for tiden på barsel, og derfor kan de 417 kroner ekstra til SFO mærkes på økonomien. Især fordi Sabrina Lykke Vinter ikke var blevet varslet af kommunen om prisstigningen:

- Jeg har sparet sammen for at skulle på barsel, men når man lige pludselig får en uforudset udgift, og man skal betale 400 kroner mere, så må jeg jo tage dem et andet sted fra, siger Sabrina Lykke Vinter.

 

2,25 timer kortere skoledag

Det er en bred politisk aftale, der med den nye folkeskoleaftale fra 2019 har sikret, at eleverne i 0. til 3. klasse skal gå 2,25 klokketimer mindre i skole. Det betyder, at de skal bruge mere tid i SFO, og derfor stiger prisen i alle nordjyske kommuner på nær Morsø og Brønderslev.

Sidstnævnte har i forvejen den dyreste takst for et barn i heldags-SFO. I Brønderslev koster det nemlig 2022 kroner per barn om måneden, mens man i Morsø, som er den billigste nordjyske kommune, kan slippe med 1325 kroner.

Med prisstigningen på 417 kroner rykker Rebild op til at være regionens tredjedyreste kommune at have et barn i SFO.

- Vi har valgt at prioritere vores midler, og da vi hørte klart og tydeligt fra forældrene, at de vil have mere personale i daginstitutionerne, og vi skal have pengene til at hænge sammen, så har det her desværre været resultatet, siger Thøger Elmelund Kristensen, Socialdemokratiet, der er formand for Børne- og Familieudvalget i Rebild Kommune.

- Det kan vi ikke være bekendt

Budgetforliget blev indgået i oktober af 21 ud af 25 byrådsmedlemmer. Den Sociale Fællesliste stod udenfor forliget, og det var blandt andet på grund af forslaget om at hæve prisen på en SFO-plads.

- Det er isoleret set en lille gruppe, der kommer til at betale hele regningen. Vi mener, det havde været bedre at sprede det ud, så der var flere borgere, der var kommet til at betale end lige børnefamilierne. Det kan vi ikke være bekendt, siger Allan Busk fra Den Sociale Fællesliste som begrundelse for, at partiet stemte imod.

Ifølge udvalgsformand Thøger Elmelund Kristensen er den øgede forældrebetaling en måde at undgå at fyre personale i SFO’erne:

- Alternativet havde været at finde besparelser andre steder i budgettet. Der var også et forslag om at reducere personalet i SFO’erne, og det ville vi ikke. Der er i forvejen få pædagoger, så vi ville ikke spare på personale, siger han.

Kan forældrene forvente, at kvaliteten bliver højere i SFO’erne, nu hvor egenbetalingen stiger?

- Nej, den forventes at være uændret, for personalet er det samme, som det plejer at være, det er bare forældrenes andel af de samlede udgifter, der stiger, siger Thøger Elmelund Kristensen.

Sabrina Lykke Vinters datter Josefine på syv år er glad for sin SFO, som er en mindre SFO. Derfor frygter Sabrina Lykke Vinter også, at prisstigningen vil få flere forældre til at melde sig ud, hvilket kan gøre det svært for SFO’erne at overleve:

- Jeg kan godt frygte, at det får konsekvenser. Vi er et lille sted, og man skal passe på de små byer og institutioner. Det er jo heller ikke noget, der får folk til at flytte til området, siger Sabrina Lykke Vinter.

 

def_thumb,50_percent

play Frygtede gaseksplosion på campingplads: Gæster måtte gennes væk da skur med gasflasker gik op i røg

def_thumb,50_percent

play Kunder fik et chok: Rotte løb rundt på bland-selv-slik bøtter

def_thumb,50_percent

play Tilskuere tilbage på stadion: - Det bliver fantastisk

20_percent

play Nordjysk restauratør klar til genåbning: - Det er lige så man sitrer helt i dag

def_thumb,50_percent

play Frygtede gaseksplosion på campingplads: Gæster måtte gennes væk da skur med gasflasker gik op i røg

def_thumb,50_percent

play Kunder fik et chok: Rotte løb rundt på bland-selv-slik bøtter

def_thumb,50_percent

play Tilskuere tilbage på stadion: - Det bliver fantastisk

Til forsiden

Til forsiden