LIGE NU:

Regan Vest er igen på finansloven

Det kommende koldkrigsmuseum i rebild Bakker stod i regeringens finanslovsforslag til at måtte håbe på penge til driften fra en pulje. Museet har nu fået sin egen bevilling.

Nu er der sikret penge til at drive det kommende Regan Vest-museum - i hvert fald de første to år.

I søndagens finanslovsaftale afsættes der i 2021 og i 2022 2,6 mio. kr. pr. år til drift af museet i den tidligere koldkrigsbunker i Gravlev. Museet er snart færdigindrettet og ventes åbnet om et års tid.

Både fonde, staten og andre har bidraget til at etablere museet. I tidligere års finanslove har der også været indtænkt et statsligt driftstilskud. Da den socialdemokratiske regering præsenterede sit finanslovsforslag for 2021, var driftstilskuddet pludselig væk. I stedet kunne Regan Vest-museet, der hører under Nordjyllands Historiske Museer, søge penge fra en pulje sammen med en række andre kulturelle institutioner.

Det skabte utryghed, fordi museet ikke kunne vide sig sikker på at få penge til drift eller vide før meget sent, hvor mange man eventuelt fik. I aftalen om næste års finanslov, som regeringen færdiggjorde søndag sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, er der - igen - øremærket penge til driften.

- Det gør, at jeg kan sove en del roligere om natten. Nu kan vi slå de sidste søm i i forvisning om, at der også er penge til at lønne personalet, når museet åbner, siger direktør Lars Chr. Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum til TV2 Nord.

Han hæfter sig ved, at tidligere på året signalerede repræsentanter for alle politiske partier i Nordjylland velvilje til at støtte museets drift - også en række partier, som ikke er med i finanslovsaftalen.

- Det er altafgørende at vide, at dette projekt har så bred politisk forankring, der også rækker udover de to år, hvor vi nu er sikret driftsbevilling, siger Lars Chr. Nørbach.