Rosé bliver til rødvin: En fremragende vin-årgang
Gårdejeren på Guldbæk Vingård kan glædes over en god sæson for de danske vinavlere.
De nordjyske vinbønder er lige nu i fuld gang med at høste deres vinmarker efter en særdeles god vin sæson i år. På Guldbæk Vingård ved Svenstrup har sæsonen været fantastisk.
- Alt har næsten flasket sig.
Så kort og godt kan det lyde, når vinbonden Jan Thrysøe skal forklare, hvilken sæson det har været for deres vinproduktion.
- Et lunt forår, en lidt kølig sommer, som også er okay, og så et varmt efterår. Det er helt perfekt til vindruer, siger han.
Guldbæk Vingård er i skrivende stund ved at høste deres næstsidste vindrue-sort dette år, og med mellem ti og femten tons druer kan de næsten ikke få armene ned. Blandt andet har deres drue Cabernet Noir været så god, at de overvejer at lave rødvin af den i stedet for den sædvanlige rosé.
- Vi har så meget sukker i vores druer i år. Altså det er topmodne druer næsten hele vejen rundt i år. Sådan skal det bare være, siger Jan Thrysøe, der er vinbonde på Guldbæk Vingård.
Fremtiden er lys for danske vine
Høsten bliver i år til omkring 6-7000 flasker vin, og selvom der er langt til de store produktioner i Frankrig og Italien, så er han ikke i tvivl om deres kvalitet.
- Smagsmæssigt kan vi sagtens konkurrere, og det er der mange, der er ved at få øjnene op for.
Ifølge ham kan den breddegrad som Danmark ligger på noget med syreindholdet i vinen, og det er de sydligere produktioner ved at forstå.
- Det begynder at blive problematisk for dem nede i Centraleuropa, at det bliver for varmt. Så de begynder at kigge på vores områder.
Han er da heller ikke i tvivl om, at fremtiden er lys for de danske vine.
- I fremtiden skal vi nok blive et meget større vinland, end vi er i dag, siger han.
Se hele indslaget her: