Spektakulær traktorsag droppet
Retten i Aalborg har besluttet at droppe den spektakulære sag, der i april fik sendt en mand fra Himmerland fire dage bag tremmer for at fjerne en værdiløs traktor.
Agner Jakobsen blev anholdt af politiet og kørt direkte til arresten i Kong Hans Gade i Aalborg. Han fjernede i forbindelse med en tvangsauktion en 40 år gammel, nedslidt traktor, der ifølge papirerne var ude af konkursboet. Men fogedretten mente det anderledes - at han uretmæssigt havde taget den fra ejendommen. Derfor endte fogeden med at sende Agner Jakobsen bag tremmer i fire dage for at få ham til at erkende, at han ikke havde ret til at tage traktoren.
Samme fogedretsdommer, som sendte Agner Jakobsen i fængsel, har nu afsluttet den såkaldte traktorsag. Fængselsopholdet, retsmøderne og advokatsalærerne har ifølge forsvarsadvokaten kostet samfundet tusindvis af kroner. Hun mener at forløbet tangerer magtmisbrug, og at sagen kunne have været afsluttet for mindst et år siden.
Agner Jakobsen er lettet, fordi han ikke skal gennem flere retsmøder om en gammel traktor. Men han glemmer ikke, at han først måtte i fængsel.
- Børnene har især betalt prisen for det her, fordi jeg har ikke været mig selv. Jeg kunne jo ikke gennemskue hvad der var forkert i det her, siger Agner Jakobsen.
Striden, der endte i en stribe retsmøder og en tur bag tremmer i Aalborg Arrest, begyndte, da Agner Jakobsen fjernede den omstridte traktor fra sin landejendom i Suldrup, der blev solgt på tvangsauktion.
- Hvorfor flyttede du i første omgang overhovedet den traktor?
- Det er ganske naturligt, for maskinerne var ikke omfattet af den tvangsauktion, siger Agner Jakobsen.
Da landsretten for nogle uger siden løslod Agner Jakobsen, skrev retten blandt andet, at "…den forsvundne traktor er mere end 40 år gammel og ikke blev registreret i forbindelse med tvangsauktionen". Alligevel er sagen afsluttet, uden at det er endeligt afgjort, hvor traktoren hører til. Et mærkeligt forløb, synes Hadsund-advokaten, Helle Larsen, der har repræsenteret Agner Jakobsen i sagen.
- Det er jo en underlig fuseragtig afgørelse, fordi der ikke er nogen reel afklaring mellem parterne på den her måde, men fogeden afslutter jo sagen, fordi han ikke kan komme videre med den her sag. Han kunne lige så godt have afsluttet sagen for et år siden, da den allerede dengang så ud som i dag, altså med to forklaringer mod hinanden. Der er også brugt rigtig mange samfundsressourcer på det, både i retten og fordi Agner har siddet nogle dage i arresten. Det koster også, siger advokaten.
Landsretten løslod Agner Jakobsen for nogle uger siden med begrundelsen, "... at det ville være uproportionalt at opretholde forvaringen". Eller med andre ord: at det ikke ville give mening at lade ham sidde længere.
- Man kan overveje, om oplysningerne om den her meget gamle, formentlig tæt på værdiløse traktor i sig selv skulle have ført til, at sagen fra starten af var ude af proportioner. Hvorfor først fastslå efter så lang tid, siger Helle Larsen.
Agner Jakobsen havde gerne undværet det lange sagsforløb, mistanken og retsmøderne.
- Det er bare ikke i orden sådan noget. Man mister tilliden til systemet, når det kan lade sig gøre. Jeg var jo den svage i den her situation, siger han.
TV2Nord har talt med fogedretsdommer Hans Mosbæk, der understreger, at han ikke vil kommentere afslutningen på traktorsagen.