Statsministeren sætter Rebild fri: Borgmesteren drømmer stort
Rebild Kommune underskrev i dag en aftale med Statsminister Mette Frederiksen om, at de i løbet af de næste tre år skal have fuld handlefrihed på daginstitutionsområdet.
Rebild Kommune skal være en frikommune, der skal have selvbestemmelse på daginstitutionsområdet. Projektet er startet af statsministeren, og i dag blev første underskrift sat.
Da Folketinget åbnede i starten af oktober, kom Mette Frederiksen med en udmelding ud over det sædvanlige.
- Vores forslag: Vi giver syv danske kommuner fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde. Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som overhovedet muligt, og i stedet lader vi danskerne tage ansvaret selv, sagde Mette Frederiksen i sin åbningstale.
De syv kommuner vil få frihed på enten daginstitutionsområdet, skoleområdet eller ældreområdet. Rebild Kommune får frihed på området for daginstitutionerne og er den eneste af de syv kommuner, der er beliggende i Nordjylland.
- Jeg syntes, det lød spændende at være en af de syv kommuner, hvor man har meget få begrænsninger, siger Leon Sebbelin, der er borgmester i Rebild Kommune.
Formålet med forsøget er at fjerne bureaukrati og flytte beslutningerne tættere på borgerne.
I dag var man nået til andet trin i processen, hvor statsministeren og de syv borgmestre skulle underskrive aftalen om, at de vil få projektet til at lykkes.
- Jeg tror, vi kommer til at se et pædagogisk personale, der i samarbejde med forældrene får frigjort mere tid til at være sammen med børnene, og det er det vigtigste, når vi taler om børneområdet, sagde Mette Frederiksen i forbindelse med underskrivningen af aftalen.
Borgmester vil flytte fokus fra institution til barnet
Forsøget med at give kommunerne mere selvbestemmelse er stadig så nyt, at der ikke er kommet konkrete initiativer på bordet.
Borgmester i Rebild Kommune Leon Sebbelin har dog allerede gjort sig nogle tanker om, hvad der vil være vigtigst for ham, når arbejdet sættes i gang.
- Vi flytter fokus fra institution og over på det enkelte barn og siger: Hvad har lige nøjagtig det har barn brug for?
Han peger desuden på, at det er vigtigt at give mere selvbestemmelse til hver institution.
- Institutioner er forskellige, ledelser er forskellige, medarbejderne er forskellige, så det er også vigtigt, at den enkelte institution laver verdens bedste institution lige nøjagtig i den by. Det behøver ikke være nøjagtig det samme i andre byer, siger Leon Sebbelin.
Daginstitutionsleder: Jeg tror, det kan forandre noget
Da projektet stadig er nyt, har det endnu ikke været muligt for ledere af dagtilbud og forældrebestyrelser at byde ind med forslag til, hvad de finder vigtigst.
Joan Straarup er leder af daginstitutionen Tuen i Haverslev, og hun har dog allerede nu nogle tanker om, hvad hun vil byde ind med.
- Helt klart, at der bliver mere tid til børnene. Det er et ønskescenarie, at vi får det. At personalet kan bruge deres tid på børnene og ikke på andet arbejde, siger Joan Straarup.
Hun mener, at det blandt andet kan ske ved at mindske mængden af dokumentation og møder. Og hun håber, at projektet kan gøre, at man vil se med nye øjne på, hvordan daginstitutioner kan drives.
Nu starter arbejdet med at realisere initiativerne
Med underskrifterne fra statsministeren og de syv borgmestre er projektet nu en realitet. Nu skal regeringen nu i gang med at undersøge, hvor brede rammer man kan lave for kommunerne. Og de syv kommuner skal i gang med at finde ud af, hvad de vil bruge forsøget til.
Leon Sebbelin har store forventninger til forsøget.
- Ultimativt at vi står om tre år og tænker: Det her var en kæmpe succes, og nu kan alle kommuner få lov at gøre det, de er rigtig gode til, nemlig at tage sig af i det her tilfælde børnene eller skolebørnene eller de ældre, siger Leon Sebbelin.
Projektet kører som en forsøgsordning frem til 2023 og skal derefter evalueres. Erfaringerne skal bruges til at vurdere, om det skal udbredes til flere kommuner.