LIGE NU:

Storstilet museumsprojekt: Lidt tættere på Regan Vest

Det er nu muligt at komme lidt tættere på atombunkeren Regan Vest i Rold Skov. Men kun lidt.

Søndag trodsede mange mennesker det kolde vejr og lagde vejen forbi koldkrigsbunkeren i Rold Skov. Det var rygtedes, at man nu er et skridt tættere på at åbne Regan Vest for offentligheden, men det er stadig blot muligt at få et glimt på afstand.

quote Den kolde krig er den nye varme krig for vores generation.

Lars Christian Nørbach, direktør i Nordjyllands Historiske Museum

Interessen skyldtes, at de udendørs områder netop er blevet overdraget fra Forsvarsministeriet til Naturstyrelsen og Nordjyllands Historiske Museum.

IMG_2048d
Foto: Bruno Stagsted

- Vi mærker en utrolig stor interesse for Regan Vest. Selv en arealoverdragelse tiltrækker mange besøgende, og det vidner om, hvor stor interesse, der er. Det er vi meget, meget glade for, siger Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør i Nordjyllands Historiske Museum.

Bunkeren var i operationel drift indtil 2003 - og først i 2012 taget ud af såkaldt dvaledrift.

bu
Foto: Emma Fjordbak

Men ville man helt tæt på, var man gået forgæves.

- Altså folk kan se en masse herlig natur. Men terrænet stiger cirka 70 meter, og det er stejlt. Der blandt andet brombærkrat, så det er ikke et gåtur-tærren. Men det bliver det på et tidspunkt. 

Planen er, at der som en del af museet, skal laves stier oven på bunkeren, så man kan danne sig et overblik over, hvor stor den er. Selve bunkeren og den tilhørende maskinmesterbolig vil man kunne komme ind i og opleve, som var det i 80'erne.

Hertil og ikke længere. Bunkeren er omkranset af hegn, og lige nu arbejder håndværkere og andet personale i området på museumsprojektet.
Hertil og ikke længere. Bunkeren er omkranset af hegn, og lige nu arbejder håndværkere og andet personale i området på museumsprojektet.
Foto: Emma Fjordbak

Den store interesse kan blandt andet skyldes, at fortiden også taler ind i nutiden, fortæller museumsdirektør Lars Christian Nørbach.

- Den kolde krig er den nye varme krig for vores generation.

- Det handler jo blandt andet om spioner og øst-vestkonflikt. Det er absolut også muligt at lære noget af i dag i vores samtid. Og når der så ligger noget tophemmeligt på 5500 kvadratmeter bunker skjult, kan det ikke være andet end interessant.

Nordjyllands Historiske Museum understreger, at det er meget vigtigt, at man respekterer hegn og afspærring - og at det stadig kun er muligt at se Regan Vest udefra. Selve museet åbner først om et år.

Om bunkeren

PH IN 19 240121 Regan Vest Still
Foto: Bruno Stagsted

- Vi er glade for at have fået arealerne overdraget, men der går lidt tid før publikum kan komme tæt på. Det her er et skridt på vejen, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach.

Det er næsten 60 år siden, man begyndte at opføre bunkeren, der ligger 60 meter under jorden.

Se indslaget her: