Uden fortilfælde: Politiker vil give pladsen videre til konen

På flere måder er det en usædvanlig sag, byrådet i Rebild på onsdag skal behandle: Kim Edberg Andersen, der er valgt for Dansk Folkeparti, ønsker at træde ud af byrådet, fordi han har skiftet parti. Hans kolleger skal afgøre, om dét er en "rimelig grund" til at lade ham træde ud. De skal også afgøre, om hans formandspost i teknik- og miljøudvalget skal gå videre til hans suppleant i byrådet - som er hans samlever.

Når byrådet i Rebild på onsdag skal afgøre, om et af byrådets medlemmer, Kim Edberg Andersen, må forlade byrådet i utide, har politikerne ikke meget andet end deres eget skøn at læne sig op af.

Den kommunale valglov tager nemlig ikke eksplicit højde for dén specielle situation, der her er tale om: Kim Edberg Andersen blev i sin tid, i 2017, valgt ind i byrådet på Dansk Folkepartis liste. Nu har han meldt sig ud af partiet og ind i Nye Borgerlige. De fleste andre, der i valgperioden skifter parti, fortsætter i byrådet - de "tager mandatet med sig," som man siger. I reglen er det en handling, der udløser kritik.

Kim Edberg Andersen derimod har sagt, at han mener, det netop er mest rimeligt, at han opgiver mandatet, når han forlader partiet.

Hvis et byrådsmedlem før valgperiodens udløb vil udtræde, kan byrådet sige ja, hvis vedkommende "på grund af sin helbredstilstand, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende har rimelig grund til at ønske sig fritaget for medlemskabet," som det hedder i den kommunale valglov.

I Kim Edberg Andersens tilfælde skal altså hans byrådskolleger vurdere, om partiskiftet falder ind under "eller lignende" og udgør "en rimelig grund" til at træde ud.

Siger byrådet nej til at lade ham træde ud, kan Kim Edberg Andersen anke afgørelsen til Indenrigs- og Boligministeriet. Her siger valgkonsulent Christine Boeskov, at "meget, meget få af disse sager ender hos os" - der har ikke været én eneste i de seks år, hun har haft jobbet som valgkonsulent.

Med andre ord kan byrådet i Rebild ikke ud fra tidligere sager finde nogen rettesnor at gå ud fra, når de behandler Kim Edberg Andersens ansøgning.

Med til historien hører yderligere et usædvanligt element: Hvis byrådet lader Kim Edberg Andersen træde ud, overtages byrådspladsen af hans samlever, Gitte Bundgaard.

Hun var i 2017 kun fem stemmer fra at snuppe DF's andet byrådsmandat, men det tilfaldt gemalen, der fik 112 personlige stemmer mod hendes 107. Gitte Bundgaard, der er 44 år, har i en årrække været selvstændig i rengøringsbranchen, men arbejder i dag med bogholderi-opgaver for en række restauranter. Hun har været medlem af Dansk Folkeparti i et par år. Ved valget i 2019 til Europa-Parlamentet var hun også stillet op for DF og fik 2121 stemmer, men var ikke i nærheden af at opnå valg.

Gitte Bundgaard siger til TV2 Nord, at hun "ikke har planer om at følge med Kim over i Nye Borgerlige".

- Men, tilføjer hun, man ved aldrig, hvad tiden vil bringe.

Gitte Bundgaard siger videre, at hun "ikke tror, hun stiller op til byrådsvalget til november".

Samtidig med at byrådet afgør, om Kim Edberg Anderen må forlade byrådet og give pladsen videre til sin samlever, skal politikerne tage stilling til, om hun også skal overtage hans post som formand for teknik- og miljø-udvalget.

Skulle det ende med, at også Gitte Bundgaard trækker sig fra byrådet, tilfalder mandatet den næste på listen, det tidligere byrådsmedlem i Støvring Else Christensen. Det betyder dog ikke, at mandatet i så fald ender hos Dansk Folkeparti. Else Christensen meldte sig nemlig ud af Dansk Folkeparti kort efter valget i 2017.

Dansk Folkeparti fik dengang to medlemmer af byrådet i Rebild. På det andet mandat sidder veteranen Tommy Degn, som i sin tid fik 421 personlige stemmer. Det har længe stået klart, at de to DF-medlemmer af byrådet i Rebild ikke så ens på alt: Tommy Degn og Kim Edberg Andersen har i en lang række tilfælde ikke stemt sammen i byrådet.


Seneste nyt

fra Nordjylland