Ugelang frost giver Klaus' rideskole udfordringer
Foto: Freja Hesthaven / TV2 Nord
De seneste dages frostvejr har skabt problemer for mange - heriblandt for de nordjyske hesteejere.
Det giver især lidt ekstra besvær, når det kommer til hestenes adgang til drikkevand, for de hårde temperaturer betyder, at vandet ikke kan stå ret længe, før det fryser til is.
- Hvis det er en enkelt dag med frost, så går det nok, men når det står på i en hel uge, så bliver det bare besværligt, fortæller Klaus Holm.
Han er uddannet berider og daglig leder hos Rebild Sportsrideklub, som har 46 heste stående. Størstedelen af hestene er ejet af private, mens 10 af dem er såkaldte elevheste, som bruges til rideundervisning - og her er reglerne forskellige.
Elevhestene går nemlig kun udendørs, og her gælder det ifølge dansk dyrevelfærdslov, at de altid skal have adgang til drikkevand - også i frostvejr.
Hvis der går mere end fire timer, kan hesten blive dehydreret, og det kan - udover væskemangel - føre til kolik
Kim Samuelsen, hestedyrlæge hos Ejdrup Akupunktur- og Hestepraksis
Derfor har sportsrideklubben investeret i isolering med varmerør til deres vandkar, som aktiveres, så snart vandet kommer under en temperatur på omkring fem grader.
Anderledes ser det ud for de privatejede heste, som opholder sig både indendørs og udendørs. Deres vandkar på folden er ikke isoleret, så vandet holder ikke længe.
- Det er helt håbløst, så der har vi givet op, siger Klaus Holm.
Opmærksomhed på hestene
Derfor lukkes de 36 privatejede heste ind i deres staldbokse flere gange om dagen. For ifølge dyrevelfærdsloven må heste maksimalt gå ude i fire timer ad gangen, hvis ikke de har adgang til drikkevand.
- Hvis der går mere end fire timer, kan hesten blive dehydreret, og det kan - udover væskemangel - føre til kolik, forklarer Kim Samuelsen, der er hestedyrlæge hos Ejdrup Akupunktur- og Hestepraksis.
Ifølge ham skal man i det hele taget være særligt opmærksom på sine heste, når kulden for alvor melder sig.
Se hele indslaget herunder:
Man skal for eksempel sørge for, at deres dækkener er intakte. Derudover skal man holde ekstra øje med ældre og svage heste, som kan have særlige udfordringer i kulden.
- Af og til oplever man, at de kan have svært ved selv at rejse sig, når de har lagt sig på den kolde jord, hvis de for eksempel har gigt, og det kan blive rigtig alvorligt, hvis de så ligger der for længe og bliver helt kolde.
350 kilogram salt hjælper underlaget
I stalden har frosten dog også sneet sig ind og givet udfordringer.
Normalt drikker hestene i stalden af en såkaldt 'vandkop', hvor de ved hjælp af deres mule kan tænde for vandet. Men på grund af risiko for frost og sprængte vandrør har Rebild Sportsrideklub valgt at slukke for vandkopperne.
- Det går jo ikke, hvis sådan et vandrør sprænger, og der så sprøjter vand op på hesten hele natten foreksempel, det ville være rigtig skidt, forklarer Klaus Holm.
Vi holder selvfølgelig øje med vejrudsigten, men lige nu er det bare koldt
Klaus Holm, daglig leder hos Rebild Sportsrideklub
I stedet sørger staldpersonalet hele tiden for, at hestene har store spande med vand, når de kommer ind i deres bokse.
- Det er selvfølgelig lidt besværligt, men heldigvis har vi nogle effektive staldpiger, og ejerne er også gode til selv at komme og fylde op med vand, siger Klaus Holm.
Ridehallerne kan også give problemer, for her består underlaget typisk af sand, som vandes året rundt, så det ikke støver.
Hvis hallen ikke er opvarmet, kan det derfor fryse, og så kan man ikke længere ride på det.
Hos Rebild Sportsrideklub har man løst det problem ved at sprede 350 kilo salt over underlaget.
- Det holder faktisk ret godt, så længe man ikke skyller saltet væk, når man vander, konstaterer Klaus Holm.
Men selvom både personale, ejere og elever i sportsrideklubben nok mest af alt drømmer om højere temperaturer, så knokler de på så længe det er nødvendigt.
- Vi holder selvfølgelig øje med vejrudsigten, men lige nu er det bare koldt, afslutter Klaus Holm.