Foto: TV2/Nord

Borgmester: Vi skulle have fjernet børnene

Borgmesteren i Rebild Kommune erkender nu, at børnene fra Rebild-sagen burde have været tvangsfjernet.

Rebild Kommune begik en fejl ved ikke at tvangsfjerne børnene i sagen, hvor en far nu står anklaget for et årelangt sexmisbrug af i alt ni børn, erkender borgmesteren i Rebild Kommune, Anny Winther.

- I bagklogskabens klare lys kan vi sige, at med den viden vi har i dag, kunne vi have gjort noget anderledes. Vi burde have været gået ind og have tvangsfjernet nogle af børnene, siger Anny Winther til TV2 News.

Kommunen havde gennem længere tid haft mistanke om, at der var noget galt i familien. Men der kom til at gå flere år, før politiet mente, at der var beviser nok til indlede en sag mod faren. Han blev anholdt i 2010.

- Selvfølgelig er det vores pligt at gribe ind, og det skal vi blive endnu bedre til, erkender Anny Winther.

Rebild-sagen kører lige nu ved byretten i Aalborg, hvor den 56-årige far står tiltalt for sexmisbrug af både sønner og døtre samt to piger uden for familien.

Socialminister Karen Hækkerup (S) siger tirsdag i Jyllands-Posten, at socialrådgivere bør få en fyreseddel, hvis de ikke griber mere hårdhændet ind i sager, hvor familier er mistænkt for mishandling af børn.

Ministeren henviser konkret til den formodede incestsag fra Rebild og efterlyser en kulturændring i kommunerne. Hun har ifølge TV2 News sendt Rebild-sagen videre til ankestyrelsens læringsteam.

- Forhåbentlig kommer der læring ud af en så grim og voldsom sag som denne. Sådan at den viden, der bliver tilgængelig, kan blive bredt ud til resten af landet, lyder det fra Anny Winther.

Borgmesteren tilføjer, at kommunerne har fået nogle bedre redskaber til gribe ind i sager om misbrug over de seneste år. Det gælder for eksempel Barnets Reform. Retssagen fra Rebild kører frem til udgangen af marts.

/ritzau/