LIGE NU:

73.000 fik frisk landluft i lungerne

Åbent Landbrug gav søndag børn og voksne mulighed for at komme helt tæt på landbruget – og blive klogere på miljøproblemer.

At klappe en ko og se, hvor mælken egentlig kommer fra, var der mange, der havde lyst til under søndagens Åbent Landbrug. Her var der åbent hus på 52 gårde.

73.363 besøgende valgte at bruge søndagen på landbesøg.

Her kunne danskerne komme helt tæt på køer, grise, høns og mink – og ved selvsyn opleve hverdagen på de danske gårde.

quote Gæsterne var glade for at se, at grisene havde krølle på halen.

Ole Mathiasen, ejer af Nørregaard i Suldrup

På Nørregaard i Suldrup har ægteparret Ole & Sanne Mathiasen 750 søer og producerer 25.000 Antonius-smågrise om året – og driver 400 hektar jord. Her tog de søndag imod 800 glade gæster.

- Vi er godt tilfredse. Selv om det var meget grænseoverskridende at have så mange inde og se staldene, så var det en god dag med god stemning og positive tilbagemeldinger. Gæsterne var glade for at se, at grisene havde krølle på halen, fortæller Ole Mathiasen.

 
 
Foto: Ole Mathiasen

 

På alle de 52 åbne gårde var der aktiviteter for både børn og voksne, og på Nørregaard var der også fint med plads til leg.

 

- Ungerne kunne kravle rundt på halmballer og lege i kornet, og så var der rig mulighed for at se alle vores udstillede traktorer, grisetransport og gyllevogn. Og så var et ungt par fra Aars forbi for at sælge honning og mjød, og lokale spejdere solgte kaffe og kaffe, siger Ole Mathiasen.

 

Miljøproblemer på dagsordenen

Ud over de hyggelige klappe-stunder med dyrene, så var der også i år en mere alvorlig side af landbruget, som man hos Landbrug og Fødevarer valgte at drøfte med de besøgende.

- I år har vi valgt at give Åbent Landbrug lidt mere dybde. Udover at møde landmændene og se dyrene er der også mulighed for få mere faglig viden om, hvordan vi kan håndtere miljøproblemer. Det glæder mig at se, at danskerne har taget imod det tilbud, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Også flere politikere var repræsenteret til gårdbesøgene. Blandt andet Jens Joel, der er energi- og klimaordfører for Socialdemokratiet, kiggede forbi.

- Vi taler ofte om minivådområder på Christiansborg i forbindelse med natur og miljø. Nu fik jeg muligheden for at se et i praksis og endda i mit eget lokalområde. Det er intelligente løsninger som netop minivådområder vi har brug for, hvis vi skal passe på vores miljø og samtidig undgå at lukke landbruget ude, siger Jens Joel.

Næste års Åbent Landbrug er planlagt til søndag 15. september 2019.

10 nordjyske gårde holdt åbent hus:

 
 
Foto: Ole Mathiasen