Aalborg skaber flest jobs i Nordjylland Foto: Per Frank Paulsen

Aalborg trækker det tunge læs

Læsø har skabt landets største jobtilvækst, men Aalborg trækker fortsat det store læs i Region Nordjylland

Dansk Erhvervs kvartalsanalyse af udviklingen i Nordjylland viser, at Læsø er den kommune i landet, der har skabt den største stigning i antallet af lønmodtagerjobs.

Fire procent flere lønmodtagerjobs er kommet til på den lille ø i første kvartal i år mod bare 0,4% flere jobs på landsplan.

Dog skal det siges, at 4% flere lønmodtagerjobs på Læsø blot svarer til 20 stillinger, men i procent er øen pt Danmarksmester.

Den helt store jobskaber i kommunen har i en periode været Aalborg, der med en vækst i lønmodtagerbeskæftigelsen på knap 5.000 fuldtidsstillinger siden bunden efter finanskrisen, nu har vundet mere end det tabte.

- Så overordnet set bliver regionen reddet af en ganske fornuftig jobvækst i Aalborg. At andre kommuner endnu ikke har fået gang i jobvæksten kan dog også til en vis grad skyldes, at indbyggerne her pendler til jobs i netop Aalborg i stedet for at arbejde i bopælskommunen, lyder det fra økonom Jens Hjarsbech i analysen.

Fem af regionens 11 kommuner havde i første kvartal en ledighed, som lå over landsgennemsnittet på 4,3%. Det var Frederikshavn, Hjørring, Aalborg, Læsø & Vesthimmerland.

- Der ser derfor stadig ud til at være plads til yderligere jobvækst i regionen, men i visse kommuner er ledigheden så lav, at det kan være svært for virksomheder at finde yderligere kvalificeret arbejdskraft. Hvis de ikke kan rekruttere fra nabokommunerne kan det give begyndende flaskehalse på arbejdsmarkedet også i Nordjylland, forklarer Jens Hjarsbech.

Selvom flere nordjyske kommune altså har en bedre beskæftigelse end landsgennemsnittet, ser det fortsat skidt ud for boligmarkedet i regionen.

Boligmarkedet i Nordjylland er forholdsvist billigt sammenlignet med resten af landet. Kun Aalborg har kvadratmeterpriser, der ligger over gennemsnittet. I Aalborg skal man slippe knap 1,8 mio. kr. for et gennemsnitligt hus på 140 kvm.

Landsgennemsnittet er på 1,7 mio. kr. Morsø er regionens billigste kommune med en pris på et gennemsnitligt 140-kvm hus på 616.000. Gennem det seneste år er prisen for et sådant hus i Morsø kommune faldet med 206.000.