03:33

Karina Laibjørn har været sygemeldt med stress i tre måneder. Det skete efter flere års arbejde på en kirurgisk afdeling med overbelægning og meget lidt tid til pleje af patienter.

1 af 2

Arbejdstilsyn kræver bedre vilkår for sygeplejersker

Arbejdstilsynet har efter målrettede kontroller bedt sygehusledelserne om at rette op på alvorlige problemer på 11 nordjyske afdelinger.

48-årige Karina Laibjørn fra Aalborg er én af de nordjyske sygeplejersker, der er ramt af stress. I juni blev hun sygemeldt.

- Jeg kørte i lang tid i et alt for højt gear. Men en aften efter en vagt knækkede filmen, og jeg kunne ikke mere, fortæller Karina Laibjørn.

Hun har i flere år arbejdet på en kirurgisk afdeling, hvor hverdagen er lig med overbelægning og ikke meget tid til at pleje patienterne.

- Jeg glemmer aldrig en vagt, hvor jeg havde to patienter med store smerter. Men der var ikke tid til at være hos dem. Jeg havde lyst til at sidde ved dem og holde i hånd og berolige dem, men jeg blev nødt til at gå videre til andre patienter. Det følte jeg var direkte omsorgssvigt, forklarer Karina Laibjørn.

I sidste uge meldte Region Nordjylland ud, at der i budgettet for næste år skal spares 200 millioner kroner på de nordjyske sygehuse. Det sker på trods af, at Arbejdstilsynet har givet 11 afdelinger et påbud om alt for dårlige arbejdsvilkår.

- De påbud er kun toppen af isbjerget. Arbejdstilsynet har jo langt fra besøgt alle afdelinger, fortæller Jytte Wester, der er formand i Dansk Sygeplejeråd i Kreds Nordjylland.

Ifølge hende så er det umuligt at finde så store besparelser på sygehusene uden yderligere forringelser.

- Det vil få store konsekvenser både for sygeplejerskerne og patienterne. I en travl hverdag vil der ske flere fejl. Hvis politikerne ikke tager det her alvorligt, så er de tonedøve, for de har gang på gang fået at vide, at presset er alt for stort, siger Jytte Wester, formand i Dansk Sygeplejeråd i Kreds Nordjylland.

Karina Laibjørn frygter fremtiden, da der nu er lagt op til en personalereduktion på 350 mand på baggrund af de nye besparelser i regionen.

- Jeg er meget bange for, at der sker flere fejl, og at det kan koste menneskeliv, siger Karina Laibjørn.

Hør, hvad regionsrådsformand Ulla Astman siger til kritikken i TV2 Nord klokken 19.30.