LIGE NU:

Beredskabschef: - Vores roligste nytårsaften i flere år

Nordjyllands Beredskab rykkede ud 41 gange i løbet af nytårsaften - det er omkring 25 procent færre gange end normalt. På landsplan kunne brandfolkene slippe med 389 alarmer, hvilket også er under gennemsnit.

Skiftet fra år 2020 til 2021 blev et af de roligste i længere tid.

Nordjyllands Beredskab rykkede ud blot 41 gange nytårsaften fra klokken 12 og frem til klokken 4 natten til fredag.

Og det er omkring 25 procent færre udrykninger end normalt, vurderer beredskabschef Jan Nedza fra Nordjyllands Beredskab.

- For os har det været en rolig nytårsaften. Vi vil normalt rykke ud 50-60 gange på sådan en aften, så i går var klart mere stille, end vi er vant til. Personligt tror jeg, det skyldes, at der ikke har været så mange folk på gaderne, siger han.

De 41 udrykninger fordeler sig således:

  • 8 bygningsbrande
  • 16 containerbrande
  • 2 naturbrande
  • 4 bilbrande
  • 8 brandalarmer
  • 1 fastklemt bil
  • 2 ISH-forespørgsler (beredskabets interne kode)

På landsplan rykkede de i alt 1800 brandfolk ud 389 gange. Til sammenligning har de kommunale redningsberedskaber de seneste fire år i gennemsnit haft 507 udrykninger i nytårsdøgnet.

- Vi plejer som tommelfingerregel at sige, at redningsberedskaberne rykker ud 400 gange på en ’normal’ nytårsaften og -nat. I år har derfor været tættere på normalbilledet, end vi har oplevet de foregående fire år, og det er naturligvis meget positivt, siger Isabel Brylov, der er organisationskonsulent hos Danske Beredskaber.

Det er nærliggende at tro, at coronaen og de gældende restriktioner kan tage en del af æren for den roligere nat, spekulerer konsulenten.

– Vi kan ikke sige noget om, hvorvidt det er grundet Covid-19 og det faktum at flere personer har holdt nytår hjemme i år, men det er tydeligt, at nytårsfejringen i relation til brand har været en roligere affære i år, siger Isabel Brylov.

Brand på institution for udviklingshæmmede

Blandt de otte registrerede bygningsbrande var kun to af større karakter.

Et hus i udkanten af Hurup brændte ned, men der er ikke meldt om nogle tilskadekomne.

Derudover gik der ild i en institution for udviklingshæmmede i Thisted inden midnat. Men heldigvis var ingen af beboerne til stede i bygningen – de opholdt sig alle på andre adresser. Så heller ikke her kom nogen noget til.

- Da vi kom frem, var der ild i køkken-alrummet, og flammerne gik op gennem loftet, så hele institutionen var fyldt af røg. Vi tør ikke gætte på, hvad årsagen var. Men heldigvis udbrændte bygningen ikke, så beboerne burde kunne komme tilbage til stedet, fortæller beredskabschef Jan Nedza.

De øvrige brande var af ganske lille karakter – brandmændene måtte blandt andet yde assistance, da en løssluppen fonduegryde kom ud af kontrol for et værtspar.

Beredskabchef: - Tak til nordjyderne

At Nordjyllands Beredskab fik en rolig aften tilskriver Jan Nedza den enkelte nordjyde. Som jo netop undgik at lave ballade eller være skyld i brande.

Derfor vil beredskabschefen gerne sende os alle en tak.

- Det er takket være jer, at vi kunne have så rolig en nytårsaften, så tak for det. Det er ene og alene jer, der kan tage æren for det. Og vi er også rigtig glsde for, at ikke én har fyret fyrværkeri efter os i år – det plejer ellers at ske hvert år. Så det er vi da også glade for, siger Jan Nedza.

På landsplan er der nytårsaften i år registreret tre tilfælde af fyrværkeriangreb mod brandfolk.

- Det går i den rigtige retning, vi ville selvfølgelig helst, at der ikke var nogle fyrværkeriangreb mod brandfolk overhoved, men det er positivt, at beredskaberne i de fleste tilfælde kan få lov til at skabe tryghed og passe deres arbejde, siger Isabel Brylov, der er organisationskonsulent hos Danske Beredskaber.

Nordjylland blev ramt af 16 containerbrande og otte bygningsbrande nytårsaften. Foto: Per Frank Paulsen
Nordjylland blev ramt af 16 containerbrande og otte bygningsbrande nytårsaften. Foto: Per Frank Paulsen
Nordjylland blev ramt af 16 containerbrande og otte bygningsbrande nytårsaften. Foto: Per Frank Paulsen
Nordjylland blev ramt af 16 containerbrande og otte bygningsbrande nytårsaften. Foto: Per Frank Paulsen