Tvinger læger ud i kommuner: - Det er jo nødvendigt
Foto: Mie Leonora Heiberg / TV2 Nord
Seks nordjyske kommuner kan se frem til et løft i lægedækningen.
'Nødvendigt' og 'retfærdigt'.
Sådan betegner regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V) den nye aftale, der fra næste år skal sikre lægedækning i de kommuner, hvor manglen er størst. I Nordjylland gælder det Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Læsø, Morsø og Thisted Kommuner.
Men aftalen indebærer et element af tvang. I det første halve år af 2025 vil der kun kunne etableres nye lægepraksis i de områder, hvor lægedækningen er dårligst, samtidig med at de store universitetshospitaler ikke må ansætte speciallæger i almen medicin i to år fra årsskiftet og frem.
- Nu kan man som ny læge ikke bare forvente, at man kan få en praksis ind midt i en storby i Danmark, siger Mads Duedahl og fortsætter:
- Man bliver nødt til at rejse lidt efter det, og det er jo nødvendigt, fordi vi har den her meget ulige fordeling af læger rundt omkring i Danmark.
Aftalen betyder også, at Aalborg Universitet kan uddanne 75 flere læger, som man dermed håber på bliver inden for regionsgrænsen, når de skal i beskæftigelse.
"Fair i et samfundsperspektiv"
Man fastsætter et princip om, at der, hvor der er tilstrækkeligt med læger, ikke skal være færre, men at der heller heller ikke skal være flere, forklarer han.
- Det betyder, at alle nye læger i løbet af de næste halve år må søge ud i de 17 kommuner i Danmark, hvor der er størst mangel på læger, og det synes jeg egentlig set i et samfundsperspektiv er meget fair, siger Mads Duedahl.
- Sundhedsvæsnet er til for borgerne og ikke for lægerne, siger han i videoen herunder:
Ikke kun de seks kommuner
Dog vil det stadig være muligt at søge ledige lægekapaciteter, der allerede er planlagt udmøntet eller overdraget til regionerne.
- De to ydernumre, der er i Fjerritslev i dag, som ikke er besat af en læge, kan stadigvæk besættes af en læge. Så skulle der være to læger derude, der har lyst til at åbne op, kan man stadigvæk gøre det.
Aftalen betyder også, at Aalborg Universitet kan uddanne 75 flere læger, som man dermed håber på bliver inden for regionsgrænsen, når de skal i beskæftigelse.