Efter aflivning af Freja: Nu er 200.000 kroner indsamlet til statue
Tilbage i marts besøgte hvalrossen Freja Hirtshals Havn.
Statuen skal minde os om, hvor egoistiske mennesker er.
I søndags endte Frejas rejse, da hvalrossen blev aflivet i Oslo efter flere dages ophold i havnen.
Årsagen til aflivningen lyder, at hun har været grund til for mange farlige situationer, da den 600 kilo tunge hvalros yndede at lægge sig op på forskellige både. Men den beslutning har skabt harme verden over.
Frejas minde vil dog leve videre i Norge, hvor man i øjeblikket er ved at samle ind til at rejse en statue af hende. Indtil videre er der indsamlet 200.000 norske kroner svarende til cirka 151.260 danske kroner.
- Så tænkte jeg "Nej, lad os lave en statue for at ære hende og minde os om, hvor egoistiske vi mennesker er - både dem, der tog denne beslutning, og folk, der undlod at følge advarslerne om ikke at komme for tæt på og genere hende", siger Erik Holm, der står bag indsamlingen, til NRK.
Forhåbentlig træffer vi smartere valg ved næste lejlighed
Erik Holm
Hvor statuen skal placeres er endnu ikke besluttet, men man overvejer et af de mange steder, hvor Freja befandt sig for nyligt, inden hun sluttede sin sidste rejse.
Syv hvalrosser set i Danmark siden 1900
Siden marts, hvor hvalrossen Freja besøgte jollehavnen i Hirtshals, er hun blevet kendt blandt nær og fjern. Flere hundrede nordjyder har valfartet til byen for at se den sjældne gæst, hvis slags der kun er set syv af i Danmark de seneste 122 år.
Ikke desto mindre har de jyske strande og havne været yderst velbesøgte, hvor Freja først blev set i februar 2021 i Vorupør i Thy.
Også Hvide Sande og Thorsminde har været en del af Frejas rejse, der har strakt sig helt til Holland og De Britiske Øer.
Almindeligvis befinder hvalrosser sig i koldere have nordpå ved Grønland og Svalbad, mens yngre hvalrosser som Freja, der anslås til at være fem-seks år, kan finde på at stikke af på eventyr.