LIGE NU:

En million kroner i julegave til nordjyske kulturprojekter

Regionsrådet har uddelt midler til syv nordjyske projekter. De handler alle om at udvikle Nordjylland gennem kultur.

24 projekter havde søgt om midler fra Regionsrådets kulturpulje, og syv af dem kan nu se frem til en kærkommen julegave.

Projekterne modtager hver mellem 90.000 og 240.000 kroner fra puljen, som i 2017 lægger særligt vægt på projekter, hvor kulturen ses som en medspiller i udviklingen af Nordjylland.  

- Både inden for scenekunsten og fra museumsverdenen har vi gode erfaringer med, hvordan det for alvor rykker, når man vælger at samle kræfterne og idéerne på tværs af hele Nordjylland. Derfor forsøger vi med vores kulturmidler at bakke op om denne form for nye samarbejder og spændende udviklingsprojekter, siger Henrik Ringbæk Madsen, der er formand for Region Nordjyllands Udvalg for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø.

Musikalske talenter får chancen

Et af de projekter, der er kommet gennem nåleøjet, er Originalt/Regionalt, der er udviklet i et samarbejde mellem en lang række små og store rytmiske spillesteder.

Det handler om at give nordjyske musiktalenter chancen for at stå på en scene i selskab med professionelle musikere.

- Det er en win-win-win-situation. De nye talenter bliver tilbudt en række spillejobs – også på de meget små spillesteder, der normalt ikke ville have mulighed for at tilbyde denne type koncerter, siger Jens Ole Amstrup, der er spillestedsleder ved Det Musiske Hus i Frederikshavn.

Fotokunst kaster lys på hverdagslivet

Et andet projekt, der har fået midler, er Spejlbilleder Nord, der er udviklet af foreningen PixlArt.

Gennem workshops med borgerne i 11 landsbyer på tværs af hele Nordjylland vil man bruge kunsten til at fortælle om livet i landsbyerne.

- Alle tager billeder af deres dagligdag for tiden. Men ikke mange arbejder med at gøre det til en kunstform, der samtidig fortæller de mange historier, der findes rundt omkring i de mindre nordjyske byer. Deltagerne får mulighed for at udvikle sig selv og deres område ved at bruge kultur som en lokal drivkraft, siger Tao Lytzen, der er formand for foreningen PixlArt.

Kan mærkes i hele Nordjylland

Samlet set arbejder projekterne både med film, teater, samtidskunst, amatørteater, rytmisk musik, fotokunst og talentudvikling. I mange af projekterne er unge en særligt prioriteret målgruppe.

Set på tværs kommer projekterne til at kunne mærkes i alle dele af Nordjylland.

Fire af projekterne har et regionalt perspektiv. De øvrige projekter har en mere lokal effekt, men trækker tråde til internationale netværk – eller repræsenterer noget unikt for deres område.