Fagbevægelsens Jobpatrulje: - Det er vigtigt, at unge kender deres rettigheder
De næste to uger skal Fagbevægelsens Jobpatrulje ud og besøge alle nordjyske ungarbejdere for at snakke om arbejdsforhold.
Sidste år gav Fagbevægelsens Jobpatrulje anmærkninger til hver fjerde ungarbejders arbejdsplads. Derfor går de endnu engang ud i det nordjyske erhvervsliv for at snakke med de unge om arbejdsforhold.
Dagens første besøg er hos Kvickly i Støvring.
Men det besøg varer kun få minutter, da ingen unge under 18 år er på arbejde i dag.
Sådan er vilkårene for Fagbevægelsens Jobpatrulje, der de kommende to uger skal på besøg hos nordjyske butikker og erhverv for at tjekke ungarbejdernes arbejdsforhold.
- Jeg kan godt lide at komme ud og snakke med unge mennesker. Jeg kan selv huske, fra dengang jeg var ungarbejder, at rettigheder og arbejdsforhold ikke er noget, man er opmærksom på, siger Ida Bang Jensen, der er en af to ungdomskonsulenter, der er på patrulje i Støvring tirsdag.
- Mange unge ved ikke, hvilke rettigheder de har
Kristian Juul Kjær, Ungdomskonsulent HK Nordjylland
Efter første besøg i Kvickly gik turen videre til Meny. Og her kunne arbejdet gå i gang. Sidste år var det knap hver fjerde unge nordjyde i fritidsjob, der oplevede problemer, som der efterfølgende skulle følges op på. Og netop det faktum er en af grundene til, at Kristian Juul Kjær er ungdomskonsulent.
- Mange unge ved ikke, hvilke rettigheder de har, og hvad de må og ikke må, og det kan vi se er overraskende for dem, og så kan vi forhåbentlig hjælpe dem, siger han.
Jobpatruljen er velkommen
I år er et af opmærksomhedspunkterne løn under sygdom. Sidste år afslørede Jobpatruljens besøg rundt om i landet nemlig, at flere end halvdelen af de unge ikke fik løn under sygdom - som de ellers er berettiget til, hvis de arbejder mere end otte timer om ugen i gennemsnit.
- Vi har kun været i gang i to dage indtil videre, men med dem, vi har snakket med, lyder det til, at det går godt, så jeg tror, virksomhederne er gode til at passe på ungarbejderne, fordi de virkelig er eftertragtede lige nu, siger Ida Bang Jensen.
- Det er fedt at få viden om rettighederne
Emilie Nørgaard Kristensen, ungarbejder Meny, Støvring
Hos Meny i Støvring er der ansat 20 ungarbejdere i alderen 16-18 år. Og for købmand Henrik Sørensen er det ikke noget problem at få besøg af Jobpatruljen.
- Det er rigtig fint, at de kommer, og det har de gjort i flere år. Er der noget, vi kan gøre bedre, så gør vi gerne det, siger Henrik Sørensen, der er købmand i Meny på sjette år.
Det er også den holdning Ida Bang Jensen og Kristian Juul Kjær ofte møder, når de besøger de nordjyske butikker.
- Ofte handler anmærkningerne om uvidenhed, og meget er ikke gjort i ond vilje, så vi oplever, at året efter er der rettet ind efter anmærkningerne, siger Ida Bang Jensen.
Henrik Sørensen vil også gerne underrettes, hvis Jobpatruljen skulle finde anledning til det.
- Det skal være som lovgivningen siger. Men det er ikke noget, vi går og snakker om til daglig, men er der noget, så vender vi det, siger Henrik Sørensen.
Emilie kendte ikke Jobpatruljen
I dag blev 16-årige Emilie Nørgaard Christensen overrasket med et besøg, da hun havde vagt i Meny. Hun er en af de mange, der ikke kender sine rettigheder - eller ved, at Jobpatruljen eksisterer.
- Det er fedt at få viden om rettighederne, for jeg tror, der er mange, der ikke kender dem. Nu har jeg fået en flyer, som jeg vil hjem og læse, siger hun.
Ifølge ungdomskonsulenterne handler initiativet ikke om antallet af anmærkninger, men om at gøre de unge opmærksomme. Og efter dagens interviews, var der ikke noget at berette.
- Sidste år kunne vi se, der var sket et fald i anmærkninger fra 2020 til 2021, og det viser, at folk tager det til sig og lytter, så det er rigtig positivt, siger Ida Bang Jensen.