Forskere på Aalborg Universitet: Ondt i knæet kan forsvinde hvis du går rigtigt
Knæproblemer kan afhjælpes ved at tilpasse din gangart, viser ny forskning. Er trykfordelingen på foden rigtig, kan smerterne mindskes.
Nu er der nyt håb, hvis du har ondt i knæet og vil undgå en operation. Du skal begynde at gå på en anden måde - måske ligefrem en gakket måde - for at belaste knæet mindre.
Det er forskere på Aalborg Universitet, der som de første i verden er i gang med et projekt, der skal erstatte kirurgens kniv med en ny gangart.
Hvis du trykker med en håndflade, så fordeler kraften sig, og så har man lokalt et lavt tryk.
Mark de Zee, forsker, Aalborg Universitet
En af dem, der forventer at få en ny gangart og dermed slippe for de daglige smerter, er Karsten Thue Nielsen.
Han har haft ondt i knæet i ti år og forsøgt med både binyrebarkhormon, akupunktur og bruskoperationer. Dog uden held.
- Det begyndte ved, at jeg har cyklet meget - og et år, vi skulle være i god form, begyndte jeg at spinne med hård belastning. Så kom smerterne i knæet, fortæller Karsten Thue Nielsen.
Trykket skal fordeles på stort område
Forskerne på Aalborg Universitet tror på, de kan hjælpe Karsten Thue Nielsen og andre nordjyder med gigtplagede knæ. Hemmeligheden er at beregne belastningen i bruskdelen.
- Hvis du trykker med en håndflade, så fordeler kraften sig, og så har man lokalt et lavt tryk. Hvis du trykker med én finger med samme kraft, så gør det pludselig ondt på dét sted, fortæller Mark de Zee, der er forsker ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi.
En mulighed er at svaje lidt med overkroppen og nærmest vrikke lidt fra side til side
Mark de Zee, forsker, Aalborg Unversitet
For gigtpatienten gælder det om at finde frem til en ny gangart, så trykfordelingen kan blive den helt rigtige. Og dermed muligvis undgå en operation.
De to forskere ved Aalborg Universitet bruger computermodeller i kombination med MR-scanninger for at kunne regne ud, hvordan den enkelte patient går mest optimalt.
- En mulighed er at svaje lidt med overkroppen og nærmest vrikke lidt fra side til side. Det ændrer belastningen på knæetm, fortæller Mark de Zee, der er forsker ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi.
Forskerne på Aalborg Universitet regner med, at deres metode vil nå ud som behandling til knæpatienterne indenfor 10 år.