Frustrerede biavlere kræver handling: - Folk tror, de køber dansk honning

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er onsdag kaldt i samråd omkring udlandets misvisende brug af ordet 'Dansk honning'. De danske biavlere kræver det stoppet, for det ødelægger deres forretning.

Biavlerne summer af vrede - de har fået mere end nok.

Udenlandske avlere dumper prisen på honning så meget, at det presser de danske avlere hårdt økonomisk - og de lader endda forbrugerne tro, at det er dansk honning, der gemmer sig i bøtterne fra primært Ukraine, Sydeuropa og Sydamerika. 

Siden TV2 Nord omtalte problemet for halvandet år siden, er intet sket - selv om daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) lovede at gå ind i sagen.

Men nu er der muligvis bi-stand på vej til avlerne. 

Onsdag var nuværende fødevareminister Rasmus Prehn (S) kaldt i samråd på Christiansborg for at svare på, om det kan være rigtigt, at der i de danske butikker må sælges udenlandsk honning, som kan opfattes som dansk produceret.

Op mod 600 danske avlere lever helt eller delvist af deres honningproduktion, og risikerer at måtte afvikle deres produktion, hvis ikke mærkningsreglerne bliver ændret. Det fortæller biavler Ivan Nielsen fra Hobro.

- Den nuværende pris er 30 procent under produktionsprisen, så vi kan på ingen måde overleve med den nuværende pris. Og får vi ikke mere gang i salget af dansk honning, vil der være et stort fald i antallet af danskproduceret honning, fortæller han.

honning2
Foto: Ib William Christensen

Snyder forbrugerne

Ifølge biavler Ivan Nielsen er der mange danskere forbruger, som egentlig ønsker at købe den danskproducerede honning. Men som bliver snydt af etiketten.

- Det er et stort problem, for den gennemsnitlige forbruger tager et umiddelbart blik på etikken på det, man køber, og når så der står et godt dansk navn på den fra en dansk egn, så forventer man også, det er dansk. Det kan ikke være anderledes, siger han og viser den udenlandske honning "Hverdagshonning" frem, som stammer fra et land uden for EU.

quote I honning fra udlandet har bierne ikke besøgt en eneste dansk blomst og dermed ikke bestøvet noget som helst i Danmark.

Ivan Nielsen, biavler, Hobro

- I honning fra udlandet har bierne ikke besøgt en eneste dansk blomst og dermed ikke bestøvet noget som helst i Danmark, slår han fast.

Derfor er onsdagens samråd en oplagt mulighed for at få ændret ved netop dét. Og det er der brug for, understreger biavler Ivan Nielsen.

- Det har været oppe før, og der var faktisk udstedt ordre om, at der skulle gøres noget ved det, men det blev taget af brættet igen, da der blev skiftet minister. Og så er der så andre venlige politikere der ønsker at spørge ministeren om: Hvad er planen? For vi kan ikke være tjent med det her, siger han.

De danske honningbiers bestøvning af bær, frugt og andre afgrøder er ifølge forskere fra Aarhus Universitet vurderet til en værdi af en milliard kroner.

Det skal fremgå langt mere tydeligt af emballagen, hvor den honning, der sælges i de danske butikker stammer fra. Sådan har kravet lydt fra blandt andet nordjyske biavlere i flere år. I dag blev der så taget et vigtigt skridt på vejen, da fødevareminister Rasmus Prehn var i samråd om sagen.

Seneste nyt

fra Nordjylland