Ikke godt nok: Patientforening vil have undersøgt struktur i tarmkræftsag
Organisationen Danske Patienter vil have kigget strukturen grundigt efter i sømmene ovenpå historien om genscreening af 2600 nordjyder.
Nyheden om, at 2.600 nordjyder i den kommende tid bliver indkaldt til en ny tarmkræftsundersøgelse på et nordjysk sygehus, vækker ikke begejstring hos foreningen Danske Patienter.
- Det her, det er ikke godt nok. Vi er glade for, at man følger op på det nu – at man rent faktisk fra ledelserne handler. Men det er et problem, at man begynder at gå på kompromis med kvaliteten, det må ikke ske. Vi skal sikre, at borgerne altid kan regne med, at i screeningsprogrammer får man også de rette svar, siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter.
Ifølge Morten Freil og Danske Patienter, skal der nu rettes fokus på de strukturelle udfordringer, der kan ligge til grund for problemet.
- Vi bliver nødt til at se på, om det her er noget strukturelt. At der rent faktisk er flere og flere sygehuse, små sygehuse, hvor man går på kompromis med fagligheden, siger han og uddyber.
- Man skal jo følge de nationale retningslinjer, og hvis man har problemer med det lokalt, må man kontakte myndighederne og styrelsen for patientsikkerhed. Så skal undersøgelserne stoppes og borgeren overføres til et andet hospital, hvor man rent faktisk har kompetencer og kapacitet.
Tarmkræftforening undrer sig
Danske Patienter er ikke den eneste organisation, der vil have kigget nærmere på sagen om de genindkaldte nordjyder.
Hos Tarmkræftforeningen undrer man sig over, hvorfor det kun er en brøkdel af de 11.000 patienter, der nu er indkaldt til en ekstra undersøgelse.
- Jeg er da nysgerrig på, hvordan man nåede frem til de 2.600, for hvorfor ikke 2.700 eller 2.800? Jeg tænker også, at nogle, der har henvendt sig til deres læge med symptomer og henvist til en koloskopi, er de med i dét tal? Det spørgsmål vil vi i Tarmkræftforeningen gerne have svar på, siger Jytte Lyngholm, der er formand for Tarmkræftforeningen.
Ifølge formanden er nordjydernes sikreste våben mod tarmkræft, at man selv holder øje med symptomerne på sygdommen – og tager imod tilbuddet om en gratis screening.
Det er data fra en 5-årig periode fra marts 2014 til februar 2019 – det vil sige data fra screeningsprogrammets opstart, hvor der i Region Nordjylland i alt er screenet 11.373 patienter, der har dannet grundlag for genindkaldelsen. Invitationen omhandler borgere fra Frederikshavn og Thisted.