Immunterapi: "Jeg er lykkelig, fordi det forlænger mit liv"
Dorthe Hansen fra Hobro gennemgår lige nu en immunterapi, fordi hendes modermærkekræft har spredt sig.
41-årige Dorte Gade Frederiksen fra Hobro er ramt af modermærkekræft, der har spredt sig til hjerne, lunger og nyrer. Lige nu behandles hun med immunterapi, der er i færd med at revolutionere kræftbehandlingen.
Det er tre år siden, at 41-årige Dorte Gade Frederiksen fandt ud af, at hendes modermærkekræft havde spredt sig.
- Jeg faldt om en morgen derhjemme og fik et anfald. På sygehuset, mente de, at det var epilipsi. Jeg blev kørt videre til Aarhus Universitetshostpital, hvor jeg blev scannet. Her fandt de flere pletter i hjernen, fortæller Dorte Gade Frederiksen.
Kræften havde spredt sig til både hjerne, nyrer og lunger. En diagnose, der dengang var kendt som en næsten sikker dødsdom
- De første meldinger fra lægerne var, at min mand, vores to børn og jeg ikke skulle ikke arrangere stor planer ud i fremtiden. Det var virkelig barsk. Vi græd hele vejen hjem fra Aarhus til Hobro, forklarer Dorte Gade Frederiksen.
Men immunterapi har på få år markant forlænget levetiden for mennesker ramt af modermærkekræft, der har spredt sig. Nu er overlevelsesprocenten på over 40 procent fem år efter diagnosen.
- Der sker en rigtig god udvikling i brugen af immunterapi. Patienter, vi førhen havde svært ved at behandle, tager godt imod immunterapien. De nye former for immunterapi går i dag ind og blokere nogle af de bremsere, vi har i vores immunforsvar, og vores immunforsvar kan dermed bedre overleve og bekæmpe kræften, fortæller overlæge Henrik Schmidt fra Aarhus Universitetshospital.
I Kræftens Bekæmpelse jubler de over de mange gode resultater og tror på, at behandlingen i den nærmeste fremtid bliver en lige så vigtig behandlingsform som kemoterapi.
- Vi har set de her helbredelser, der er helt utrolige. Patienter, der er ekstremt syge, kommer på kort tid i bedring. Svulster forsvinder, og det er altså hos folk, der var håbløst syge, forklarer overlæge Jens Oluf Bruun Pedersen fra Kræftens Bekæmpelse.
De imponerende resultater betyder også, at immunterapi netop er blevet godkendt af de euroopæiske lægemiddelmyndigheder til behandling af de fleste former for nyrekræft og lungekræft.
- Det er en rigtig god nyhed, at der nu er en godkendelse af terapien på flere kræftformer. For immunterapi er utrolig effektiv, lyder det fra overlæge Henrik Schmidt.
Dorte Gade Frederiksen går stadig i immunterapi på Skejlby Universitetshospital hver tredje uge.
- Det er blevet min hverdag. Jeg ved ikke, hvordan hele mit sygdomsforløb ender. Men jeg håber på, at det går godt. Det tegner det til, siger Dorte Gade Frederiksen.
Hun er i hvert fald lykkelig for, at immunterapien forlænger den tid, hun har.
- Jeg kan ikke lide at tænke på, hvor jeg ville være i dag, hvis den her behandlingform ikke havde hjulpet mig. Det er jeg meget lykkelig over og glad for.