LIGE NU:

Indbrudsbølge: To ’effektive’ tyve skal bag tremmer i mindst fire uger

To udenlandske mænd er varetægtsfængslet i fire uger. Ifølge Nordjyllands Politi kan man have fanget nogle af mændene bag den seneste tids mange indbrud.

Risikoen for at komme hjem til et hus tømt for værdier er forhåbentlig mindsket en smule, efter to udenlandske indbrudstyve i dag blev varetægtsfængslet i fire uger.

De to tyve – en 29-årig rumæner og en 37-årig italiener – blev anholdt på en rasteplads syd for Aalborg i går, efter de havde været på togt i nordjyske hjem i både Aabybro, Pandrup, Brønderslev og Hjallerup.

Ved retten i Aalborg blev de to mænd sigtet for fem indbrud og et indbrudsforsøg – alle foretaget mandag. Mændene blev varetægtsfængslet i fire uger, så Nordjyllands Politi har tid til at efterforske og finde bevismateriale.

quote Man må sige, at de er timeligt aktive og får noget fra hånden, så vi tænker, at vi med anholdelsen har forebygget nogle indbrud.

Mathias Andersen, anklager, Nordjyllands Politi

- Nu skal vi se på, hvad der er stjålet de forskellige steder, og se hvordan det passer med de ting, der blev fundet i bilen og på de sigtede. Vi skal også afhøre vidner i områder, som kan have set noget af interesse, siger anklager ved Nordjyllands Politi Mathias Andersen.

Fængslingen af de to formodede indbrudstyve vil forhåbentlig kunne ses på statistikken.

- Der har været en del indbrud i Nordjylland, og man skal jo starte et sted. I forhold til de her to, så er de sigtet for seks indbrud begået samme dag. Man må sige, at de er timeligt aktive og får noget fra hånden, så vi tænker, at vi med anholdelsen har forebygget nogle indbrud, siger anklager Mathias Andersen.

I går skrev vi efter oplysninger fra Nordjyllands Politi her på tv2nord.dk, at der var tale om to rumænere, men det er ved tirsdagens grundlovsforhør kommet frem, at det var en rumæner og en italiener. De talte blot begge rumænsk, og derfor opstod forvekslingen.

Sigtede: - Jeg anede ikke, hvad han lavede

Ingen af de to sigtede mænd kunne under grundlovsforhøret vedkende sig samtlige sigtelser mod dem.

quote Den her nye lov omhandler indbrudstyveri, hvor man kan påtænke, at der har været nogen hjemme under indbruddene. Det giver en skærpet straf.

Mathias Andersen, anklager, Nordjyllands Politi

Den 29-årige rumæner forklarede i retten, at han havde været inde i to huse og stjålet penge fra det ene hus. Men derudover nægtede han sig skyldig i de øvrige anklager om yderligere fire indbrud.

Heller ikke den 37-årige italiener erklærede sig enig i anklagerens sigtelser. Han forklarede, at han godt nok havde kørt bilen, men at han ikke vidste, hvad rumæneren foretog sig, når han steg ud.

Ingen af de to sigtede kærede varetægtsfængslingen.

Rumæneren har ingen fast bopæl i Danmark. Det har til gengæld italieneren, som har oplyst til Nordjyllands Politi, at han også har et arbejde.

Kan straffes efter ny strengere paragraf

Anklager hos Nordjyllands Politi, Mathias Andersen, vil formentlig gå efter en skærpet straf til de to udenlandske mænd – ved at bruge den nyere paragraf 276a i Straffeloven.

- Den her nye lov omhandler indbrudstyveri, hvor man kan påtænke, at der har været nogen hjemme under indbruddene. Det giver en skærpet straf, siger anklageren.

Skærpet straf for indbrud, mens der er nogen hjemme