Klimapris til Aalborg Universitetshospital: Fra blodprøve-taxi til klimavenligt rør
Aalborg Universitetshospital tog i december 2016 verdens længste underjordiske rørpost-system i brug mellem de to sygehuse Nord og Syd.
Regionsrådet har netop uddelt sin årlige klimapris - denne gang til Aalborg Universitetshospital, som er gået over til at sende sine urin- og blodprøver mellem to afdelinger gennem et rørsystem.
Tidligere var det ikke usædvanligt at se taxaer suse gennem Aalborg centrum uden andet på bagsædet end et par blodprøver. Det var nemlig sådan, Aalborg Universitetshospital fik sendt prøver fra Sygehus Nord til laboratoriet på Sygehus Syd - og tilbage igen.
Men det system er for nu et år siden blev droppet til fordel for et langt mere klimavenligt tiltag, der ikke kun har gjort ekspeditionstiden kortere og billigere i taxaboner. Det har også netop resulteret i, at Aalborg Universitetshospital har modtaget Regionsrådets klimapris.
Det meddeler Region Nordjylland i en pressemeddelelse.
1650 meter rørsystem
Klimaprisen blev overrakt tirsdag til de ansatte på Klinik Diagnostik på Aalborg Universitetshospital for at have stået bag det nu et år gamle rørpost-system.
Rørpost-systemet, der har overflødiggjort taxaturene mellem de to afdelinger, gør det muligt at sende blod-, urin- og spinalvæskeprøver fra Sygehus Nord til laboratoriet på Sygehus Syd på få minutter.
Region Nordjyllands Klimapris
Den årlige uddeling af Klimaprisen er et initiativ under KlimaRegion Nordjylland.
Prisen gives til en intern afdeling eller institution, som på en ny og effektiv måde bidrager til Regionens arbejde med at nedbringe sit energi- og ressourceforbrug samt sin CO2-udledning.
Region Nordjylland har været klimaregion siden 2010.
Systemet, som med sine 1650 meter er verdens længste, blev indviet i december 2016. Det ligger under jorden, og blodprøverne transporteres i røret ved hjælp af trykluft. På den måde tager det kun tre til fire minutter for prøverne at nå frem til laboratoriet, hvilket både er en fordel for de behandlinger, der er afhængige af svar på prøverne, og en gevinst for nærmiljøet og klimaet.
Tager ansvar og går forrest
Region Nordjylland er landets første klimaregion. Det betyder, at regionen i 2010 indgik en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at nedbringe sin CO2-udledning med 2 procent hvert år indtil 2025.
Samtidig arbejder Regionen for at nedbringe sit energi- og ressourceforbrug, og fordi de ansatte har en nøglerolle i den indsats, vil Regionsrådet med sin klimapris give et ekstra skulderklap til dem, som går forrest.
- Vi vil gerne belønne engagementet hos vores ansatte, som ved at indføre nye arbejdsgange eller tage ny teknologi i brug er med til at reducere Regionens energi- og ressourceforbrug. Det er vigtigt, at vi sammen yder et inspirerende og solidt bidrag til et mere bæredygtigt samfund og tager medansvar for klimaudfordringen, siger Henrik Ringbæk Madsen, som er formand for Regionsrådets udvalg for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø.