Lægemangel: Brug gulerod, siger Danmarks yngste speciallæge
Ny undersøgelse viser, at manglen på læger kan være løst om få år
Nye tal fra Sundhedsstyrelsen spår, at lægemanglen i Nordjylland kan være fortid.
Debatten om lægemangel i yderområderne af Danmark er efterhånden velkendt. Men nu kunne noget tyde på, at udviklingen er ved at vende - det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.
Det sker blandt andet, fordi de studerende kommer hurtigere igennem medicinstudiet - for eksempel ligesom landets yngste speciallæge, som arbejder på sygehuset i Hjørring.
Som kun 33-årig blev han uddannet speciallæge, og det gør ham til Danmarks yngste af sin slags.
Ifølge nye tal fra Sundhedsstyrelsen er der mange flere som Søren Lunde på vej i det danske sundhedssystem. 59 procent flere læger i 2040 - lyder prognosen.
- Det har selvfølgelig betydet en hel del, at jeg vidste, hvor jeg ville hen, og hvordan jeg kom derhen, siger Søren Lunde, der er speciallæge på Regionshospital Nordjylland.
Alligevel understreger regionsrådsformand, Ulla Astman, at opgaven langtfra er løst endnu.
- For det første er der også stigende efterspørgsel, og så ved vi også, at den slags prognoser ofte slår igennem lidt senere i vores region end i resten af landet, siger hun.
Søren Lunde opfordrer da også til, at man fra politisk side er lydhør overfor de nyuddannede lægers ønsker, når stillinger i eksempelvis Nordjylland skal besættes:
- Man skal bruge gulerod mere end pisk - her tænker jeg ikke i kroner/øre - jeg tænker mere i arbejdsforhold. At gøre det attraktivt at arbejde i yderområderne - stille nogle strukturer op, hvor der er plads til forskning og andre ting.
Udover sit job som speciallæge, er Søren Lunde også i gang med et forskningsprojekt om kræftsygdomme hos kvinder.