03:30

Forældre og læger til børn med ADHD frygter for et nyt tiltag. Region Nordjylland vil nemlig opsige samarbejdet med praktiserende special-børnelæger.

Foto: Jesper Lange

1 af 2

Læger og forældre: Region Nordjylland svigter børn med ADHD

Læger og forældre til børn med ADHD frygter for nyt tiltag i regionen. Region Nordjylland vil nemlig opsige samarbejdet med special børnelæger.

Victoria og William Sørensen fra Hals er søskende. Og så har de begge diagnosen ADHD. De har været i behandling hos en fast praktiserende børnelæge i flere år, men det kan snart være forbi. Region Nordjylland vil nemlig opsige aftale med specialbørnelægerne, og det rammer familien fra Hals hårdt.

- Det er frygteligt, siger børnenes mor Maj Dahl Sørensen.

- Det betyder så meget for trygheden, at de kan gå ved den samme læge, som også har tid til dem. Jeg har ikke lyst til at slæbe mine børn ind på et sygehus hver gang, de skal behandles. De skal føle sig så normale som muligt, fortsætter hun.

Region Nordjylland ønsker at børn, der i dag behandles af speciallæger fremover skal henvises til deres almindelige læge, der ikke har de specielle kompetencer der kræves for at behandle børn med ADHD. Alternativt kan de henvies til børnepsykiatrien, hvor der i øjeblikket er en venteliste på omkring 10 uger.

- Vi er allesammen i chok over, hvad der skal ske med de her familier. Det er nogle af de børn, der lider allermest, siger Karen Tilma, der er specialbørnelæge i Brønderslev.

- De børn, der bliver behandlet for deres ADHD, de kommer igennem deres uddannelse, de får bedre karakterer, så på sigt er det en katastrofe, at man ikke hjælper de børn, der har den her sygdom, siger hun.

I Nordjylland er der fire specialbørnelæger, der tilsammen tilser 700 børn med ADHD. Derudover behandler børnepsykiatrien 700 børn, ligesom der er en række børn igang med udredningsforløb

- Det er en stor gruppe, man efterlader i stor nød, og jeg er dybt bekymret, siger Karen Tilma og fortsætter.

- Der bliver kaos så mange steder, og konsekvenserne om bare fem år er slet ikke til at overskue.

Næstformand i regionsrådet i Region Nordjylland Per Larsen deler både Maj Dahl Sørensens og Karen Tilmas frygt, og han vil nu tage sagen op i regionsrådet.

- Hvis det er sådan, at det viser sig, at der bliver en lang venteliste, så vil jeg simpelthen sørge for at stoppe det i første omgang, og tage det ned i regionsrådet, så vi kan høre hele regionsrådet, om vi vil det her. For jeg vil det i hvert fald ikke, hvis konsekvensen er, at der bliver lange ventelister, siger han og fortsætter:

- Jeg er selvfølgelig rigtig ked af, hvis der kommer til at gå nogle børn, som ikke bliver udredt, og man ikke ved, hvad de fejler, eller hvad man skal stille op. Og vi har nogle forældre i den anden ende, som må føle en form for afmagt, hvis der opstår en venteliste, og det synes jeg simpelthen ikke, vi kan være bekendt.