LIGE NU:

- Man skal kunne gå til cirkus ligesom man kan gå til fodbold

En donation fra Nordea-fonden på 3,86 millioner kroner skal gøre det muligt for alle at gå til cirkus.

17 procent af alle børn mellem 7 og 15 år dyrker ikke foreningsidræt. Men måske kunne de have lyst til at gå til cirkus? Det håber Morten Haugland fra Aalborg Cirkusklub.

Han er formand for Danske Ungdoms- og Børne- Artisters Landsforening, som netop har fået 3,86 millioner kroner i støtte af Nordea-fonden til projekt ”Cirkus for alle”, der skal oprette 20 cirkusklubber i hele landet i løbet af de næste tre år. Lige nu er der 17 klubber.

- Med ”Cirkus for alle” har vi et tilbud til børn og unge, som har svært ved at finde et sted at høre til i de forskellige andre foreninger, siger Morten Haugland.

I Nordjylland er der lige nu cirkusklubber i Frederikshavn, Aalborg og Svenstrup. Målet er det dobbelte om tre år.

 
 
Foto: Cirkus for alle

- Det gode ved cirkus er, at her kan alle være med, uanset hvad de kan, eller hvem de er, siger Einar Trie, der er projektleder på ”Cirkus for alle”. Han har selv været professionel artist i 40 år.

For Nordea-fonden var det kreativiteten, bevægelsen og fællesskabet, som fik dem overbevist om at støtte op om projektet.

- Alle kan være med. Nu gør vi det nemmere at starte cirkusklubber og gå til cirkus på samme måde, som man kan gå til fodbold og badminton, siger direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen.

Snart begynder en kampagne for at finde frivillige, der kan starte lokale cirkusklubber op.

- Vi har allerede en rigtig god dialog med flere kommuner og regioner, og vi forventer, at der inden længe kan offentliggøres lokale og regionale projekter, så rigtig mange børn kan dyrke artisteri, siger projektleder Einar Trie.

I dag dyrker omkring 2000 børn og unge artisteri på landsplan.