Michael fik voldsomt benbrud i arbejdsulykke - Måtte selv betale lang og dyr transport hjem
Foto: Privatfoto
Det blev en dyr fornøjelse for Michael Risgaard Nielsen at komme hjem, da han var ude for en arbejdsulykke i Aarhus. Han måtte tage en taxi, da hverken Region Nordjylland eller Region Midtjylland vil betale.
Onsdag i uge 29 blev ikke den bedste dag for Michael Risgaard Nielsen.
Her var han ude for en voldsom arbejdsulykke i forbindelse med en broudvidelse i Aarhus, hvor han kommer i klemme mellem en arbejdsmaskine og armeringsjern.
Hurtigt blev ambulancen tilkaldt, og han blev hastet til Skejby Sygehus, hvor han blev opereret for et benbrud i 4,5 timer.
Men det er ikke det, som Michael Risgaard Nielsen er mest træt af. Det er oplevelsen efter operationen.
- Jeg blev udskrevet fredag, og det er her, jeg spørger, "hvad med hjemtransport?", fortæller Michael Risgaard Nielsen.
I følge Michael Risgaard Nielsen er der ikke meget hjælp at hente.
- Region Midtjylland og Region Nordjylland har ikke de samme retningslinjer, så der kunne ikke gøres noget. Der var en sygeplejerske, som var meget hjælpsom, og som forsøgte at få fat på Region Nordjylland for at gøre noget. Hun fik både fat på kørselskontoret og juridisk afdeling, men det eneste, jeg kunne blive tilbudt, var at køre mig retur til ulykkesstedet, forklarer han og fortsætter:
- Hvad dælen skulle det hjælpe?
Blev ikke spurgt
Derfor måtte Michael Risgaard Nielsen selv bestille en stor taxi, så han kunne fragtes hjem i - og selv betale 2500 for at blive kørt til hjemmet ved Jerslev. Han kunne nemlig ikke være i en almindelig personbil, da benet skulle hæves og være strakt.
- Det er ret slemt med benet, og knæet er meget hævet, fortæller han.
En del af problematikken for Michael Risgaard Nielsen er, at han angiveligt har haft et frit valg, om han ville behandles på Aalborg Sygehus eller Skejby Sygehus.
- Det var ikke noget, jeg blev spurgt om, da jeg blev hentet af ambulancen. Og jeg kunne da også lige se, at jeg skulle ligge i en ambulance i lang tid for at vente på behandling, for at jeg nemt kunne transporteres hjem. Det er en akut skade, og det skal være der, man hurtigst kan komme til, siger han og fortsætter:
- Men det med, at jeg kunne have valgt Aalborg, er noget, min kone hørte efterfølgende. Det hørte jeg ikke selv, men jeg blev ikke spurgt om, hvor jeg ville hen.
Betaler skat
Men hvorfor er det, du tænker, at Region Nordjylland skal betale for, at du kan blive transporteret hjem?
- Jeg er borger i regionen og betaler skat der, og det har jeg gjort i mange år. Jeg bruger ikke systemet særlig meget, jeg kommer ved lægen hver femte år, og jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været i kontakt med sygehusvæsnet. Så synes jeg også godt, at man kunne blive transporteret til sit hjem, fortæller Michael Risgaard Nielsen.
Nu skete det i en arbejdsulykke. Kunne det så være, at det var din arbejdsgiver, der burde betale?
- At ulykken skete, er ikke hans skyld. Det var et uheld, hvor jeg er ved at få transporteret træplader op til mig, og her giver arbejdsmaskinen et kip. Arbejdsgivere kan være behjælpelige indenfor nogle rammer, men man kan ikke påtvinge det her. Han havde ikke noget med det at gøre.
Region Nordjylland svarer
Det har været muligt at få en skriftlig kommentar fra Region Nordjylland om problemstillingen, som Michael Risgaard Nielsen rejser.
Hvorfor skal han selv betale for transport hjem, når det sker i en anden region end den, han bor i? Benbruddet var ret voldsomt, og han mener ikke, at han blev spurgt om, hvor henne han ville behandles.
- Når en borger fra f.eks. Region Nordjylland, kommer til skade i en anden region og helbredsmæssigt ikke selv kan befordre sig hjem til sin bopæl i Region Nordjylland, vil det være for egen regning.
Ud fra beskrivelsen af dette tilfælde vil Region Midtjylland kun kunne køre patienten tilbage til skadesstedet, som er i Region Midtjylland, men ikke til patientens bopælsadresse i Region Nordjylland jf. gældende Bekendtgørelse.
Hvis patienten efter sin behandling på Skejby Universitetshospital skulle have været overført til et hospital i Region Nordjylland til viderebehandling, ville det være Region Nordjylland, som skulle stå for denne overflytning, og det ville patienten være berettiget til.
Hvad er proceduren, når det sker indenfor den region, man bor i hos jer?
- Hvis en patient kommer til skade i sin egen bopælsregion, er serviceniveauet i Region Nordjylland, at hvis patienten skal hjem efter en akut behandling, så vil vedkommende være berettiget til patientbefordring til sin bopæl.
Hvis patienten har været indlagt, og der er under 50 km fra hospitalet til bopælen, og patienten kan sidde i en almindelig personbil, så vil vedkommende også selv skulle komme hjem for egen regning.
Er der nogen former for samarbejdsaftaler mellem i to regioner i tilfælde af det her?
- Nej, begge regioner sagsbehandler i tråd med bekendtgørelserne på befordringsområdet.