Milliarder ekstra til sundhed: - Bedste aftale i mands minde, siger nordjysk regionsrådsformand
Foto: Danske Regioner
Anders Kühnau, formand i Danske Regioner (tv) og næstformand i Danske Regioner Mads Duedahl (th) er meget tilfredse med aftalen.
Sundhedsområdet får tilført cirka to milliarder kroner ekstra til næste år sammenlignet med i år.
Mads Duedahl (V) var ikke bleg for at finde de store gloser frem her til formiddag, da regeringen og Danske Regioner præsenterede den nye aftale om regionernes økonomi for det kommende år.
- Det er en usædvanlig god aftale. Nok den bedste aftale i mands minde, lød det fra regionsrådsformanden i Region Nordjylland på pressemødet i Finansministeriet.
Ifølge Mads Duedahl, der desuden er næstformand for Danske Regioner, vil aftalen skabe grundlag for, at det danske sundhedsvæsen kan løftes i fremtiden. Det gjorde han klart ved pressemødet, hvor han var flankeret af sundhedsminister Sophie Løhde (V), finansminister Nicolai Wammen (S) og formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S).
Aftalen betyder, at regionerne får tilført cirka to milliarder kroner ekstra i 2025. Foruden dét får de tilført 600 millioner kroner i 2024.
- Det er helt ekstraordinært at gøre det, men det er fordi, vi er pressede på blandt andet stigende medicinpriser, har udhulede budgetter, og det her betyder, at vi nu får økonomi til at køre videre i stedet for at bremse hårdt op. Og nu kan vi lave en god overgang til 2025, hvor der så kommer betragteligt med nye midler, siger Mads Duedahl.
Fakta om aftalen
Her er aftalens hovedelementer:
Den regionale driftsramme til sundhed løftes med 2,1 milliarder kroner i 2025, hvilket er det største løft i 14 år.
Aftalen indebærer også et ekstraordinært løft af regionernes driftsramme til sundhed i 2024 på 600 millioner kroner, som skal være med til at afbøde store medicinudgifter. I 2023 måtte regionerne bruge 1,4 milliarder kroner mere på tilskudsmedicin, end man gjorde året før. Det er 1,1 milliarder kroner mere, end der var budgetteret med i økonomiaftalen med staten.
Den nye aftale omfatter også en række styringsredskaber på medicinområdet, der skal bidrage til bedre priser på medicin for borgere og regioner samt sikre et mere rationelt medicinforbrug.
Regionerne skal selv nedbringe administrationsudgifterne med 104 millioner kroner.
111 millioner kroner skal gå til behandlingskapaciteten på kræftområdet. Pengene afsættes, efter at det er blevet afdækket, hvordan der har været lange ventetider på behandling for kræftpatienter.
Samlet set er niveauet for de regionale anlægsudgifter på 7,35 milliarder kroner i 2025.
I 2025 reserveres 100 millioner kroner af det aftalte løft til en etårig ulighedspulje, som fordeler midler til regioner med mindre end tre læger per 1000 indbyggere til finansiering af særlige initiativer til at forbedre lægedækningen og øvrige sundhedstilbud.
I aftalen er der forudsat et teknologibidrag på 371 millioner kroner, som skal prioriteres til øget behandlingskapacitet i regionerne.
Kilder: Finansministeriet og Ritzau
Udover Region Nordjyllands andel af det store løft, er der med aftalen også cirka 60 millioner kroner, der skal gå til primært at afbøde konsekvenserne af medicinudgifternes himmelflugt i Region Nordjylland.
Foruden dét er det set med nordjyske briller også interessant, at der med økonomiaftalen kommer en ulighedspulje på 100 millioner kroner. Pengene skal gå til de regioner, som har færrest læger i forhold til befolkningens størrelse.
Region Nordjylland skriver i en pressemeddelelse, at de forventer at få lidt under halvdelen af den såkaldte ulighedspulje.