Nordjysk opbakning til aftale om arbejdskraft
Foto: Arkiv/TV2 Nord
Lasse Thomsen fra Erhvervshus Nordjylland bakker op om den nye aftale mellem arbejdsmarkedets parter, men den kan ikke stå alene, siger han.
- Det giver god mening at bruge de redskaber, man ved, virker, men de kan ikke stå alene. Det er meldingen fra Erhvervshus Nordjylland, efter at arbejdsmarkedets parter har indgået en aftale om at få flere i arbejde.
I Nordjylland er det særligt bygge og anlæg, hotel og restauration, transport samt fiskeri og landbrug, der mangler hænder.
I tre-partsaftalen mellem arbejdsmarkedets parter, kommunerne og regeringen afsættes i alt 84,6 millioner kroner i 2022 og 2023. Blandt andet til styrkelse af jobformidling, en særlig indsats for at hjælpe ledige seniorer i job, og aktiviteter for studerende, der er ved at afslutte deres uddannelse.
- Det giver god mening at bruge de redskaber, man ved virker, og som man allerede bruger, siger chefkonsulent Lasse Thomsen, Erhvervshus Nordjylland.
Han hæfter sig særligt ved den målrettede indsats i forhold til jobformidling og kompetenceudvikling.
Aftale om arbejdskraft mellem arbejdsmarkedets parter, kommunerne og regeringen
Med aftalen afsættes i alt 84,6 millioner kroner i 2022 og 2023. Aftalen indeholder blandt andet:
- En særlig indsats, som skal hjælpe ledige seniorer i job. Blandt andet indføres et forbud mod, at arbejdsgivere screener jobansøgere på baggrund af alder.
- Aktiviteter for studerende, der er tæt på at være færdige med deres uddannelse, for at få dem hurtigere i job.
- En pulje på i alt 30 millioner, som a-kasser og kommuner kan søge til at styrke deres jobformidling til brancher, der mangler hænder.
- En kortere frist for dagpengemodtagere til at dokumentere jobsøgning overfor a-kasser, hvis der er tvivl om personens fortsatte tilknytning til arbejdsmarkedet. Den forkortes fra tre til to måneder.
- Rekrutteringen af faglærte fra resten af EU udvides for brancher, der mangler arbejdskraft. Blandt andet skal et nyt samarbejde rekruttere svenskere til job i hovedstadsområdet.
- Styrelsen for International Rekruttering og Integration tilføres 12 millioner til at sænke sagsbehandlingstiden for udenlandsk arbejdskraft.
Opfordring: Vær fleksibel
Lasse Thomsen har desuden en opfordring om at kigge bredere ud, når man søger medarbejdere eller hos de ledige inden for andre brancher, der søger job.
- Vi er i en situation med mangel på arbejdskraft, men vi har stadig også relativt mange ledige. Så jeg vil opfordre til fleksibilitet på begge sider af bordet, når man kigger efter profiler til sin virksomhed og i jobsøgningen, siger Lasse Thomsen.