Et projekt, der skal gøre det lettere for benamputerede at komme hjem fra hospitalet, har vundet en pris for borgerinddragelse. Foto: Henning Bagger, Scanpix

Nordjysk projekt for benamputerede vinder ”Årets borgerinddragende initiativ”

For anden gang på tre år tildeles prisen et initiativ i Region Nordjylland. Denne gang er det et netværk for benamputerede, der modtog hæder.

Årets borgerinddragende initiativ blev torsdag uddelt på Danske Regioners generalforsamling. I alt fire projekter var nomineret til prisen, og vinderen blev projektet: ”Et ben foran – peerboard med benamputerede patienter”. Projektet, der handler om, hvordan sundhedsprofessionelle, patienter og pårørende sammen kan skabe endnu bedre patientforløb for benamputerede patienter.

Baggrunden for ”Et ben foran – peerboard med benamputerede patienter” er, at det generelt er en udfordring at skabe sammenhængende patientforløb på tværs af hospital og kommune. For at samarbejde på tværs af hospital, kommune og borgere har Region Nordjylland etableret et samarbejdsforum, som kaldes et ”peerboard”, hvor borgere arbejder tæt sammen med kommune og hospital for at finde en fælles løsning på de problemstillinger, som benamputerede patienter oplever. Med i peerboardet er to patienter, to pårørende, projektleder, ledere og en mindre gruppe sundhedsprofessionelle fra kommune og hospital.

Samarbejdet med patienterne endte med to konkrete tiltag, som patienterne mener, giver værdi for dem: 
Et netværk for benamputerede og deres pårørende samt en tværsektoriel pjece, der kan hjælpe patienterne med at finde den hjælp, de har brug for, når de kommer hjem fra hospitalet med kun et ben, og sidder i en kørestol.

- Jeg er glad for, at vi har kunne mobilisere alle de kræfter for at kunne gøre en forskel for vore benamputerede patienter, både fra kommune, hospital og borgere. siger Jane Bettina Andersen, afsnitsledende sygeplejerske på Ortopædkirurgisk Afdeling, Hjørring, Aalborg Universitetshospital.

En af patienterne, der er med i peerboardet, er ligeledes stolt af at modtage prisen.

- Jeg er meget stolt af, at vi har medvirket til at få netværket ”Et ben foran” op at stå, endda for hele Region Nordjylland. Mange af dem, der er med i netværket, har tidligere været ensomme og er ikke kommet meget ud. Nu møder de talstærkt op til vores arrangementer, siger patientrepræsentant Anette Ørtoft.

Med prisen følger en plakat, der visuelt illustrerer processen med at oprette pjecen og netværket. Den kan bruges til at fortælle patienter om pjece og netværk og er samtidig udsmykning.

Fakta om projektet

Netværket:
Netværket ”Et ben foran” er et fællesskab, hvor patienter og pårørende har mulighed for at være sociale og få sparring fra ligestillede. Medlemmerne i netværket hjælper hinanden med at navigere rundt i det offentlige system og andre relevante tilbud. Derudover inviteres forskellige fagpersoner ind i netværket ud fra relevans og behov.

Pjecen: 
Patienter oplever det som en jungle at navigere i det offentlige system, når de kommer hjem. Derfor er der nu lavet en pjece, der giver benamputerede nordjyder overblik over, hvor de kan henvende sig for at den hjælp, de har behov for – såvel fra kommune som fra patientforeninger. Pjecen er tilpasset hver af regionens 11 kommuner.