Foto: Bas Lindhardt / Ritzau Scanpix

00:51

1 af 2

Nordjyske borgmestre på Christiansborg: Til kamp for udligningskronerne

En høring med blandt andre økonomi- og indenrigsministeren og flere borgmestre skal afdække konsekvenserne af fejl i udligningsordningen.

De tre nordjyske borgmestre Mikael Klitgaard (V) fra Brønderslev Kommune, Mogens Gade (V) fra Jammerbugt Kommune og Arne Boelt (S) fra Hjørring Kommune er onsdag formiddag til høring i Social-, Indenrigs- og Børneudvalget på Christianborg.

Her skal de være med til at belyse konsekvenserne af, at uddannelsesstatistikken i den kommunale udligningsordning ikke har været opdateret fra 2006 til 2018.

Der er lagt op til at se på, hvilken betydning fejlen har haft for den interne økonomiske fordeling kommunerne imellem – især for kommunerne i yderområderne.

Borgmestrene skal diskutere emnet med blandt andre økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll–Bille (LA) og formand for Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg, Troels Ravn (S).

Læs også Udligningssag bliver til virkelighed: Fem nordjyske kommuner er helt klar til at sagsøge staten

Derudover deltager flere fagpersoner.

Kommunerne gik med i sagsanlæg

Økonomiudvalgene i Hjørring, Jammerbugt, Brønderslev, Mariagerfjord og Rebild kommuner valgte sidst i januar at tilslutte sig det planlagte sagsanlæg mod staten, der skal sikre kommunerne erstatning for den udligning, de fejlagtigt ikke fik i 2017 og 2018.

I Jammerbugt Kommune var det et enigt Økonomiudvalg, der onsdag stemte for at gå videre med sagsanlægget. Kommunen var sammen med Lemvig Kommune med til i første omgang at gøre folketingets politikere opmærksomme på at den kommunale udligning var skæv.

Det var i 2014, men det er først fra og med 2019, der er rettet op på regnefejlen, som hang sammen med hvordan udlændinges uddannelsesniveau blev gjort op.