En ny kampagne skal forhindre, at du taler i håndholdt telefon, når du kører bil. Foto: Daniel Mikkelsen

Ny kampagne: Politiet jagter uopmærksomme bilister

I denne uge sætter politiet ind med kontrol af uopmærksomme trafikanter på vejene. Det sker samtidig med kampagnen "Kør bil, når du kører bil".

Hver tredje dødsulykke i trafikken skyldes i en eller anden grad en uopmærksom bilist.

Derfor er Nordjyllands Politi sammen med landets 11 øvrige politikredse i denne uge på jagt efter dem, der foretager sig andet end 'blot' køre bil.

Det vil sige, bilister der enten taler i håndholdt mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser eller drikker, mens de kører.

Kontrollen varer fra mandag den 6. maj til søndag den 12. maj.

Indsatsen støtter Rådet for Sikker Trafiks kampagne ”Kør bil, når du kører bil” og Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan, hvor uopmærksomhed indgår som ét af ti indsatsområder for at begrænse antallet af uheld i trafikken. 

Læs også Trafikken stiger på nordjysk motorvej

Hvad laver folk bag rattet?

Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har gennemført en undersøgelse i hele landet i foråret 2017, hvor man på by-, lande- og motorveje har observeret, hvad 26.000 trafikanterne foretager sig bag rattet. 

Undersøgelsen slår fast, at omkring seks procent af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel udfører en handling, der kan distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken.

Undersøgelsen konkluderer også, at det især er lastbilerne, som er et problem.

Mens cirka seks procent af førerne af personbiler og varevogne foretager sig distraherende handlinger, når de kører på vejene, så er det tilsvarende tal for de tunge køretøjer mere end dobbelt så stort, nemlig cirka 15 procent, viser undersøgelsen.

Fakta om fart og uopmærksomhed

  • Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje dødsulykke i trafikken. 
  • Hvis du kører 80 km/t. på en landevej og kigger på din mobil eller GPS i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken.
  • En ny undersøgelse viser, at cirka 6 % af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel udfører en handling, der kan distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken. Det vil sige, at de enten taler i håndholdt mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser eller drikker, mens bilen er i fart.

  • Undersøgelsen konkluderer også, at det særligt blandt de tunge køretøjer (især lastbiler) er et problem. Mens cirka 6 % af førerne af personbiler og varevogne foretager sig distraherende handlinger, når de kører på vejene, så er det tilsvarende tal for de tunge køretøjer (især lastbiler) mere end dobbelt så stort, nemlig cirka 15 %, viser observationerne fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. 


    Kilde: Vejdirektoratet & Rigspolitiet