LIGE NU:

Nye kulturinitiativer på vej til Region Nordjylland: - Kultur og sundhed skal gå hånd i hånd

Regionsrådet vil styrke samspillet mellem kultur og sundhed i Nordjylland. Det vil de gøre ved at implementere en række kulturelle initiativer i sundhedssystemet heriblandt nye interaktive patientstuer på Aalborg Universitetshospital.

Kunst og kultur er ikke nødvendigvis det første man tænker, når snakken falder på hospitaler og sundhed, men det skal en ny række kulturelle initiativer lave om på.

- Kultur styrker mental sundhed.

Sådan lyder dommen fra regionsrådsmedlem og formand for Regional Udvikling Ole Stavad, der har været med til at udvælge de kommende nye kulturelle initiativer.

Regionsrådet har sat sig for at styrke samspillet mellem kultur og sundhed i Nordjylland ved blandt andet at skabe interaktive patientstuer på Aalborg Universitetshospital, oplyser Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

quote Kultur kan styrke os mentalt, når vi er udfordret på helbredet, som det oftest er tilfældet, når vi møder sundhedssystemet

Ole Stavad, regionsrådsmedlem og formand for Regional Udvikling

Som en kulturindsprøjtning på akutmodtagelsen, skal de nye initiativer fremme de patientnære miljøer.

- Initiativerne har det fælles afsæt, at kultur kan styrke os mentalt, når vi er udfordret på helbredet, som det oftest er tilfældet, når vi møder sundhedssystemet. I disse situationer kan kunstnere bidrage til nytænkning og være det spejl, som gør os i stand til bedre at gennemskue, om vi gør tingene rigtigt. Det viser forskningen, og det tror jeg fuldt og fast på, siger Ole Stavad i pressemeddelelsen fra Region Nordjylland.

Nye patientstuer på Aalborg Universitetshospital

Særligt arbejdet med de nye interaktive patientstuer, er noget Regionsrådet ser frem til. Her er målet at skabe to stuer, henholdsvis på børneafdelingen samt ortopædkirurgisk afdeling, hvor kultur og natur skal være en nyskabende del af rammen om den syge samt de pårørende, og det dynamiske indhold skal kunne tilpasses den enkelte patient og familie, fortæller Regionsrådet.

Idémanden bag initiativet, overlæge ved Aalborg Universitetshospital Per Thorgaard, har sammensat et stærkt hold af sundhedsfaglige medarbejdere til at løfte opgaven sammen med kunstnere fra hver sin genre blandt andet skuespil, arkitektur, sang, billedkunst, lydkunst samt foto og film.

- Kunst og kultur har en veldokumenteret sundhedsfremmende virkning – både ved akut sygdom og ved rehabilitering efter sygdom. Vi vil sikre, at den syge og de pårørende også kan gøre brug af dette virkemiddel under deres ophold på sengestuen og at de sundhedsprofessionelle nu får mulighed for brug af kulturmedicin i den direkte patientkontakt, siger overlæge Per Thorgaard.

quote Jeg har stor ærefrygt for denne vigtige og enestående mulighed for at yde den særlige kunst det er at skabe til mennesker med behov de fleste af os ikke kender til

Thure Lindhardt, skuespiller

De fleste medvirkende kunstnere er nordjyder med undtagelse af den kendte skuespiller Thure Lindhardt, som blev involveret i initiativet, da han deltog i en debat om værdien af kunst på sygehuse arrangeret af Region Nordjylland til årets Kulturmøde på Mors, skriver regionen i pressemeddelelsen.

- Jeg har stor ærefrygt for denne vigtige og enestående mulighed for at yde den særlige kunst det er at skabe til mennesker med behov de fleste af os ikke kender til. Det er en stor og svær opgave, som kun kan tilgås med stor ydmyghed. Og jeg glæder mig til at skulle arbejde i Nordjylland med kunstnere og sundhedsaktører for at skabe noget, der forhåbentlig rammer både meget lokalt og samtidig tidløst, siger Thure Lindhardt.

Arbejdet med istandsættelsen af de to nye patientstuer på Aalborg Universitetshospital indledes den 1. december, hvor målet bliver at skabe en patientnær og dynamisk ramme med kulturtilbud direkte fra sengestuen.

Initiativerne fondes af Regionsrådets to puljer; Kulturpuljen samt Kultur og Sundhedspuljen. Til sammen har de to puljer givet 12 initiativer tilskud på i alt 4,1 millioner kroner.

Den store Kulturpulje 2020 & Kultur og Sundhedspuljen 2020

Et sundt kulturmøde

Det er imidlertid ikke første gang sundhedssystemet og det nordjyske kulturliv arbejder sammen.

Onsdag 23. september havde projekt Sygt Sundt Teater premiere. Projektet, der er et samarbejde mellem Vendsyssel Teater, TV2 Nord og Region Nordjylland, sætter fokus på oplevelser og mental sundhed, i en tid hvor mange har det svært.

- Det her er et eksempel på, at vi i kulturen måske kan gøre livet lidt nemmere for nogen, der måske har det lidt svært, og som er syge, siger Direktør for Vendsyssel Teater Lars Sennels, inden han tilføjer, at projektet forhåbentligt også kan hjælpe pårørende og samtidigt skabe en fællesfølelse.

Det anderledes møde mellem sundhed og kultur fik en flyvende start, da man tilbage i september for første gang i danmarkshistorien livestreamede en teaterforestilling direkte ud i hospitalsstuerne.

Se indslaget fra premieren på det kulturelle samarbejde Sygt Sundt Teater i videoen nedenfor.

 

 

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

boernehave (1)

41-årig på anklagebænken: Tog flere end 1300 billeder af afklædte børn i børnehave

1373125_111212_sifa_tv_bingo_web_0

SIFA TV-bingo ét skridt tættere på redning: EU tillader Danmark at gøre undtagelse fra regler

60_percent

play Bogaktuel ultraløber: Stine Rex løber ud med sine egne bøger

20_percent

play Misbrugere belønnes med gavekort for at møde op – og det virker

Til forsiden

Til forsiden