Foto: Bo Storm Madsen

Patienter indlægger sig selv

Såkaldte brugerstyrede senge, er en stor succes på det psykiatriske sygehus i Brønderslev.

Patienter på det psykiatriske sygehus i Brønderslev har fået mulighed for at indlægge sig selv i såkaldte brugerstyrede senge. Brugerstyrede senge betyder, at patienterne indlægger sig selv, når de har behov for det, og det giver dem både en bedre behandling og sparer ressourcer for sundhedsvæsenet.

Hidtil har ordningen fungeret som et forsøg på sengeafsnit N2 på Brønderslev psykiatriske sygehus, men nu er den blevet gjort permanent til glæde for både patienterne og personalet.

- Patienterne får bedre mulighed for at tage ansvar for deres eget liv og deres sygdom, og det giver dem en bedre livskvalitet, siger souschef på det åbne psykoseafsnit på Psykiatrisk Sygehus Brønderslev, Charlotte Skriver Engelbrecht. 

02:05

Psykiatrisk Sygehus har succes med at lade patienterne indlægge sig selv

Luk video

De cirka 50 patienter, der kan indlægge sig selv, slipper altså for først at skulle omkring deres egen læge.

- Ved en almindelig indlæggelse skal man først til sin praktiserende læge eller måske en vagtlæge, som skal vurdere, om man skal indlægges, og det kan tage mange timer, lyder det fra patient på afdeling N2, Anne Marie Aakær Larsen.

For de pårørende er det også en tryghed, at en patient kan indlægge sig selv. Anne Marie Aakær Larsen fortæller, at hendes familie og venner var bekymret for, om hun kunne klare det, da hun valgte at bo for sig selv, men at hun har mulighed for at indlægge sig selv, gør dem mere trygge.

Ordningen sparer også ressourcer for sundhedsvæsnet. Charlotte Skriver Engelbrecht siger, at de på afdelingen oplever, at de brugerstyrede senge sparer ressourcer på alle parametre.