Private rykker ud til 112-opkald
Flere steder i Nordjylland har Regionen oprettet akuthjælpsordninger. Det er private, der uddannes til at være de første på stedet ved alarmopkald.
Ambulancen kan have svært ved at nå hurtig frem til yderområderne i Nordjylland. Region Nordjylland har derfor oprettet ti akuthjælper-korps i yderområderne. Et af de korps er i Aalbæk.
Der er 16 uddannede akuthjælpere i Aalbæk. De modtager en sms på samme tid som ambulancerne, hvis der kommer et 112-opkald fra deres område. Akuthjælperne kan blive kaldt ud i alle døgnets 24- timer.
- Jeg har valgt at blive akuthjælper, fordi jeg tror på at det kan gøre en forskel eller håber på vi kan gøre en forkskel i vores lille lokalsamfund, hvor der er langt til det nærmeste sygehus, siger Heidi Arre, der er frivillig akuthjælper.
Akuthjælperne henter hver gang de bliver kaldt ud tasker med mdicinsk udstyr. Her er blandt andet en hjertestarter og en iltflaske. Akuthjælperne har ingen adgang til medicin, men derfor kan deres indsats stdig være et spørgsmål om liv eller død.
En af de personer, der har haft glæde af akuthjælperordningen er 48-årige Kit Ørsted Jørgensen. Hun fik den 12. august i år en blodprop i højre side af hjernen. Akuthjælperne var ved hende inden for få minutter efter alarmopkaldet og gav hende blandt andet ilt.
- Jeg fik at vide på hospitalet at ilten har været med til at sætte gang i systemet igen og at det her været en afgørende faktor i forhold til min videre behandling, siger Kit Ørsted Jørgensen.
Kit har det efter omstændighederne godt. Hun har ikke fået fysiske mén efter blodproppen.